Litvinenco: „Este un prim pas important spre curățarea sistemului de justiție”

Ministerul Justiției a desfășurat vineri consultări publice asupra proiectului de lege, care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), până la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor (pre-vetting). La discuții au participat reprezentanți ai judecătorilor, procurorilor, instituțiilor vizate, dar și ai societății civile.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat principalele prevederi ale proiectului, menționând importanța acestuia pentru sistemul justiției. „Proiectul privind pre-vettingul presupune selectarea unor membri integri în CSM și CSP – un prim pas important spre curățarea sistemului de justiție. Avem și susținerea Comisiei de la Veneția, care a avizat pozitiv inițiativa noastră, iar acest lucru ne face să fim mai fermi în acțiuni și mai încrezători că vom reuși”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Majoritatea discuțiilor s-au axat pe activitatea Comisiei de evaluare, accesul la informații a membrilor acesteia, termenii prevăzuți pentru colectarea informațiilor și evaluarea candidaților. Toate recomandările și propunerile vor fi analizate, iar cele care pot contribui la îmbunătățirea proiectului de lege, vor fi incluse în versiunea finală.

Proiectul a fost expediat spre avizare instituțiilor responsabile. Până acum au fost recepționate circa 20 de avize, inclusiv recomandări și propuneri din partea societății civile.

Total
0
Shares
Total
0
Share