Livia Mitrofan, despre corupția în sistemul judecătoresc: ”Dacă nu avem probe poate ea nici nu există”

În Moldova există o mulțime de instituții care ar trebui să combată corupția din sistemul judecătoresc: MAI, CNA, PG, PA, ANI care examinează integritatea judecătorilor. De ce dacă există acte de corupție în sistemul judecătoresc, acestea nu sunt probate, scrie Jurnal.md

Dacă suntem corupți, acest lucru trebuie să fie probat, altfel apare întrebarea poate nici nu există corupție în justiție”. Astfel a comentat criticile la adresa judecătorilor, lansate la 24 ianuarie, curent, de către premierul Dorin Recean, președintele interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, scrie Jurnal.md

„Toate aceste expuneri îi influențează nu numai pe colegii mei, dar și sistemul judecătoresc în general. Voi zice ce am zis și în cadrul ședinței CSS, de mai mult timp auzim despre corupția din sistemul judecătoresc, despre necesitatea reformelor, dar dacă suntem într-un stat de drept și avem organe care investighează acțiunile de corupție și avem principiul nevinovăției, cred că și politicienii, jurnaliștii, societatea trebuie să înțeleagă aceste noțiuni și să respecte puterea judecătoreasă. Dacă atâta timp vorbim de corupția în sistemul judecătoresc, dar nu avem probe, nu avem dosare, poate ea nici nu există”, a spus Livia Mitrofan.

Întrebată de moderatorul emisiuni dacă într-adevăr crede că nu există corupție în justiție, șefa interimară a instanței a zis că atât timp cât nu vede probe îi apare această întrebare dacă există sau nu.

„Într-un stat de drept e normal ca corupția să fie probată și persoana bănuită de acte de corupție să aibă parte de un proces echitabil. (…) Avem atâtea instituții care se ocupă de corupția din sistemul judecătoresc MAI, CNA, PG, PA, ANI, atunci de ce noi trebuie să ne justificăm permanent că nu suntem corupți. Dacă suntem corupți, acest lucru trebuie să fie probat”, a mai spus Mitrofan.

Amintim că premierul Dorin Recean a criticat la 24 ianuarie două decizii judecătorești și anume, decizia luată de magistratul Angela Catană privind rolul BNM în furtul bancar, precum și cea a judecătoarei Ludmila Beșliu care a comasat un dosar al lui Plahotniuc cu cel al „fraudei bancare”.

„Judecătoarea Angela Catană a decis că BNM este „civilmente responsabilă” în dosarul „frauda bancară”, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie din Banca Națională, care au admis și au contribuit la furtul miliardului. O să explic ce înseamnă „civilmente responsabilă”. Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile. Vasile se adresează în justiție, iar justiția dispune – nu Ion să recupereze prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să recupereze prejudiciul. Și asta este complet inacceptabil într-o societate normală. Mai avem judecătoarea Ludmila Beșliu care a decis că dosarul unui inculpat pe „furtul miliardului”, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior, haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Or, intenția era ca toate aceste procese să deruleze la nesfârșit”, a declarat atunci șeful executivului.

Total
0
Shares
Total
0
Share