Actual

Locuitorii din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești vor beneficia de acces la apă potabilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Locuitorii din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești vor beneficia,  până la sfârșitul anului curent, de acces la apă potabilă. Astăzi, a avut loc finalizarea etapei 2 a suproiectului, urmează ca operatorul local să asigure accesului la servicii de apă de calitate.

Grație proiectului de dezvoltare regională: „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, desfășurat în mai multe etape, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), cu suportul ApaSan, dar și contribuția cetățenilor, au fost construite circa 26 km de rețelele de distribuție a apei potabile în 11 localități: Nicolaevca, Unchitești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Țipordei, Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca, etc. În total circa 10 mii de cetățeni vor beneficia de acces la apă potabilă și canalizare, unii deja fiind conectați, în urma lucrărilor efectuate în prima etapă a proiectului.  Subproiectul de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost divizat în două etape. Bugetul pentru etapa I se cifrează la 14,49 milioane de lei, iar pentru etapa II – 7,22 milioane de lei.

În cadrul proiectului  au fost montate rețele exterioare de alimentare cu apă, 199 cămine de vizită, 36 hidranți antiincediari, 8 foraje dirijate orizontal, 4 reductoare de presiune, 1 stație de pompare, a fost construit 1 sistem de captare a apei de izvor, au fost montate 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare, au fost efectuate 13 treceri subterane (drumul regional G-39).

„Participăm astăzi la finalizarea etapei 2 a suproiectului de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de jos, urmează ca operatorul local să asigure accesului la servicii de apă de calitate. În total 10 mii de cetățeni sunt beneficiari ai proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. O bună parte dintre cetățeni deja au acces la apă la robinet, urmează ca și locuitorii localităților vizitate astăzi, să beneficieze de apă la robinet până la sfârșitul anului curent. Accesul la apă potabilă și canalizare este o precondiție pentru o viață sănătoasă. În anul curent #MADRM implementează 9 proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare cu finanțare din FNDR”, a precizat ministrul Ion PERJU în cadrul evenimentului de la Cuhurești.

Localitățile Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la mai mult de  69 mln de lei, dintre care circa 30 mln au fost solicitați din sursele FNDR, alte 32 mln reprezintă cofinanțarea ApaSan, iar alte 6 mln de lei reprezintă contribuția populației beneficiare, administrațiilor publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor.

loading...

Comments are closed.