Alte știri

Locuitorii a două sate din raionul Nisporeni beneficiază de condiţii mai bune de diagnostic şi tratament

Pinterest LinkedIn Tumblr

Locuitorii a două sate din raionul Nisporeni beneficiază de condiţii mai bune de diagnostic şi tratament la oficiile medicilor de familie Bolţun şi Cristeşti datorită renovării celor două edificii.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

OMF Bolţun este amplasat la etajul doi al clădirii în care îşi are sediul şi primăria satului. Edificiul a fost construit în anii ’80, în baza unui proiect al reputatului chirurg şi savant Nicolae Testemiţanu, iar de-a lungul timpului au fost efectuate doar reparaţii curente. Schimbarea acoperişului era o necesitate stringentă din cauza scurgerilor care provocau umezirea pereţilor şi formarea mucegaiului.

Pentru a primi finanţare, Centrul de Sănătate Nisporeni, în a cărui subordine se află OMF Bolţun, a participat în anul 2018 la concursul de proiecte investiţionale acoperite financiar din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale şi s-a numărat printre câştigători. Ulterior, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat din fondul respectiv 500 de mii de lei pentru schimbarea acoperişului cu o suprafaţă de peste 300 m2, precum şi pentru unele reparaţii interioare.

Tot în anul 2018 a fost finanţată şi renovarea OMF Cristeşti, deoarece clădirea în care îşi avea sediul era într-o stare avansată de deteriorare, cu pereţii plini de fisuri. Proiectul de reparaţie a fost în valoare de 300 de mii de lei şi a inclus un şir de lucrări, şi anume: demontarea tâmplăriei din lemn şi a pardoselii, curăţarea pereţilor de var şi tencuiala veche, instalarea ferestrelor şi uşilor, aplicarea tencuielii interioare pe bază de ipsos, instalarea unor pereţi despărţitori, montarea plăcilor de faianţă şi a obiectelor din grupurile sanitare etc.

Un alt proiect finanţat de CNAM se referă la renovarea ascensorului din incinta Centrului de Sănătate Nisporeni, pentru care au fost alocaţi 470 de mii de lei. Realizarea acestui proiect a permis îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a angajaţilor şi de deplasare a pacienţilor cu dizabilităţi, a persoanelor care au maladii neurologice cu dereglări ale funcţiei motorice, precum şi a celor în etate, mamelor cu copii mici.

Reprezentanţii Serviciului de monitorizare a proiectelor investiţionale al CNAM au efectuat recent vizite în cele trei instituţii medicale. În timpul monitorizării s-a constatat că lucrările efectuate corespund proceselor-verbale de recepţie finală prezentate de către beneficiari, iar scopul proiectelor a fost atins.

Citește și: Au fost modificate tarifele pentru anumite servicii medicale. Unele investigații s-au ieftinit considerabil

loading...

Comments are closed.