Lungul drum spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu începe acum, dar continuă

Începerea negocierilor de aderare, în lipsa altor lucruri palpabile pentru oameni, este aparent un succes pentru actuala guvernare. În fapt, decizia și felicitările primite la Luxemburg de înghesuita delegație a Republicii Moldova nu sunt un cec în alb, sunt de fapt condiționalități ale unui tratat pe care îl vom semna și care ne va schimba modul de viață. Uniunea Europeană nu ne-a dat o dovadă de încredere, ci o foaie de parcurs cu valoare juridică europeană.

În plan practic, după prezentarea cadrului de negociere va urma screening-ul bilateral, care poate dura 12-18 luni și care se va încheia cu o evaluare denumit raport de screening, ce va constitui baza propriu zisă a negocierilor. Negocierile la modul direct vor demara în iarnă, atunci când Polonia va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene. Întreg procesul de negocieri este în fapt transpunerea legislației și scării de valori europene în Republica Moldova.

În același timp, pe perioada negocierilor cu UE, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între noi și Europa.

Primele teme supuse screeningului și care țin de valorile fundamentale sunt reforma justiției, securitate, achiziții publice și control financiar. În această fază, dar și în negocieri, reforma juștiției și crearea unui autentic stat de drept este o necesitate absolută și vizează o transformare totală a sectorului de justiție prin crearea unor instituții de drept independente și reziliente la orice fel de influență sau ingerință. Important este ca justiția să iasă din zona de instrument politic al guvernării și să nu fie doar formă fără fond pentru a bifa în fața partenerilor un aparent succes.

Ca cetățean și fost prim-ministru al R.Moldova văd oportunitatea pe care ne-a oferit-o Uniunea Europeană și contextul regional de securitate ca o redefinire a statului pentru următorii zeci de ani, un proces de reașezare și ieșire din teroarea istoriei, interne și externe, ce a marcat zeci de generații.

Lungul drum spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu începe acum, dar continuă.

Vlad Filat, președintele PLDM

Total
0
Shares
Total
0
Share