Lupta geopolitică se răsfrânge și asupra rețelelor de socializare. Asistăm la europenizarea online-ului din Republica Moldova

Republica Moldova este terenul de luptă dintre vest și est. Poziția noastră geopolitică se reflectă nu doar în ceea ce privește lupta politică de la Chișinău și interesele dintre Federația Rusă din est și UE cu SUA din vest. Această luptă se răsfrânge până și în online-ul din țara noastră, iar efectele europenizării aduc după sine și noi preferințe ale internauților moldoveni.

Cele mai mari rețele de socializare utilizate în Republica Moldova sunt www.ok.ru, www.facebook.com, www.vk.com, www.instagram.com și www.twitter.com.

Dar oricum lupta cea mare se duce între Odnoklasniki și Facebook. Ok.ru e recunoscut prin conținutul pro rus postat, în comparație cu facebook-ul ce are mai mult conținut pro occidental.
Odnoklasniki este practic prima dintre rețelele de socializare care au stârnit cel interesul moldovenilor. Asta și explică de ce până azi se menține cu cei mai mulți utilizatori:
odnoklassniki, facebook, instagram, retele sociale

Cu toate astea, odată cu curentul pro european la nivel politic promovat în Republica Moldova, vedem cum Facebook este în continuă creștere în raport cu Odnoklasniki care în 2017 înregistrează descreștere de număr de utilizatori față de anul 2016. Cel puțin așa reiese din datele sondajului publicat astăzi de către compania americană IRI:

Să fie acesta efectul creșterii susținerii pro europene din Republica Moldova?

Total
0
Shares
Total
0
Share