Macron declară că Franţa va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort

Franţa va înscrie libertatea de a recurge la avort în Constituţie, a anunţat duminică preşedintele Emmanuel Macron pe reţelele sociale, scrie Agerpres.ro

„Un proiect de lege în acest sens va fi „prezentat în Consiliul de miniştri până la sfârşitul anului”, astfel încât „în 2024 libertatea femeilor de a recurge la întrerupere voluntară de sarcină (interruption volontaire de grossesse/IVG – n. r.) va fi ireversibilă”, a transmis Macron.

Şeful statului francez şi-a luat acest angajament pe 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeii, răspunzând îngrijorărilor provocate de anularea, în urmă cu un an şi jumătate, a decretului care garanta dreptul la avort pe întreg teritoriul SUA. Emmanuel Macron şi-a reafirmat pe 4 octombrie dorinţa de a-şi îndeplini această promisiune.

„Mi-am exprimat dorinţa, pe 8 martie, să putem ajunge la un text care să pună de acord punctele de vedere între Adunarea naţională şi Senat şi să permită convocarea unui congres la Versailles”, a subliniat şeful statului francez.

Spre deosebire de o propunere de iniţiativă parlamentară, un proiect de lege de revizuire a Constituţiei nu trebuie neapărat supus la final unui referendum, putând de asemenea să fie aprobat de o majoritate de trei cincimi a celor două camere ale parlamentului reunite în congres.

Potrivit unui sondaj din noiembrie 2022, aproape nouă francezi din zece (86%) sunt favorabili înscrierii dreptului la avort în constituţie. Publicate în septembrie, ultimele date oficiale menţionează un număr în creştere de avorturi în 2022 (234.000) în Franţa după doi ani de scădere legată de pandemia de COVID-19.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share