MAE rus, atac dezlănțuit la conducerea Republicii Moldova

 

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a lansat joi un atac virulent la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând că aceasta promovează neonazismul și „românizarea artificială” a populației țării, scrie hotnews.ro

„Actuala conducere moldovenească, punând în aplicare cu ascultare scopul ‘Occidentului colectiv’ de a crea o istorie alternativă și de a justifica criminalii naziști, nu participă la evenimentele comemorative cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei. De ce? Pentru că din punctul de vedere al evenimentelor din secolul al XX-lea, ei promovează ideologia neonazistă”, a declarat Zaharova în timpul briefingului său zilnic cu presa.

Rusia susține că a „eliberat” Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în urma Primei Ofensive Iași-Chișinău, o invazie coordonată a României realizată de Armata a 2-a Roșie și de Frontul al 3-lea Ucrainean al armatei sovietice între aprilie și iunie 1944.

„La 30 martie, după lupte puternice, Rîbnița și centrul regional Lipcani au fost eliberate, la 2 aprilie – Rezina, la 6 aprilie – Orhei. În noaptea de 12 aprilie, trupele Frontului 3 Ucrainean sub comanda generalului de armată Rodion Malinovski au capturat Tiraspolul, iar trupele Frontului 2 Ucrainean au capturat centrele regionale Dubăsări și Grigoriopol. Până la jumătatea lui aprilie 1944, jumătate din teritoriul republicii sovietice a fost curățată de invadatori fasciști”, a declarat ea, referindu-se la Rep. Moldova cu termenul folosit de URSS după anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord în urma ultimatumului dat României în 1940.

Total
0
Shares
Total
0
Share