Alte știri

Maestrul Vladimir Curbet s-a stins din viață

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maestrul de balet moldovean, Vladimir Curbet s-a stins din viață în această dimineață. Anunțul a fost făcut de către Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării Popovici Corneliu, pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Curbet a fost conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc” din anul 1958.

Cu ansamblul „Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingînd o performanţă artistică fără de pereche în lume. Dintre acestea se remarcă „Jocul ferarilor”, „Brîul”, „Bătuta”, „Voiniceasca”, „Haiduceasca”, „Hora fetelor”, „Mărunţica”, „Crăiţele”, „Moldoveneasca”, „Ţărăneasca”, „Răzăşeasca”, „Hora mare”. Realizări remarcabile: „Căluşarii”, „Nunta moldovenească”, „Mărţişor”, suita „Bucuria”, „Suita din Bugeac”, „Suita din Carpaţi”, duetele „La izvor”, „La vie” ş.a. Sub conducerea lui Vladimir Curbet ansamblul „Joc” a obţinut un înalt nivel interpretativ, ceea ce i-a dat posibilitate să concerteze des peste hotare.

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist: a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cîntece populare moldovenești, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare moldoveneşti. Este autor al cărţilor antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor”, „Promotori ai artei populare”, „Tot cu cîntecul mă mîngîi”, „Aşa-i jocul pe la noi” şi „La gura unei peşteri de comori”. Artistul Poporului al URSS a colectat peste 6000 cîntece şi melodii de joc populare, numeroase din ele aflîndu-și a doua viaţă în cele 9 cărţi ale sale.

Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări. Astăzi, „Joc”-ul este mai mult decît un fenomen cultural, așa cum Vladimir Curbet este mai mult decît un om fenomenal. Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în străinătate. Milioane de spectatori asociază dansul popular cu acest colectiv extraordinar și cu Vladimir Curbet. În cei 55 ani de activitate a instruit zeci de dansatori, 4 generații cărora le-a fost nu doar conducator artistic ci și părinte.

Fiind cel de-al 13-lea conducător este și cel mai bun, deoarece doar el a reușit să aducă „Joc”-ul în sufletele oamenilor și să le fure inimile.

 

loading...

Comments are closed.