Mai multe instituții de învățământ profesional tehnic vor beneficia de finanțare în valoare de peste 18 milioane de lei

Ministerul Educației și Cercetării a alocat încă 18 milioane de lei sub formă de finanțare complementară pentru mai multe instituții de învățământ profesional tehnic. Resursele vor fi utilizate preponderent pentru îmbunătățirea condițiilor în sălile de studii și în cămine. Anunțul a fost făcut astăzi de către secretarul de stat Galina Rusu, în cadrul unui eveniment public, cu participarea reprezentanților instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Anterior, pe parcursul anului curent, ministerul a alocat alte 17 milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii instituțiilor de învățământ profesional tehnic. În total, în anul 2023, de finanțare complementară de la stat au beneficiat 34 de instituții din învățământul profesional tehnic.

,,Cele 35 de milioane de lei alocate în anul curent prin finanțarea complementară și prin proiecte au fost repartizate urmare a unei analize a necesităților instituțiilor și a potențialului de dezvoltare a acestora. Ne bucură interesul școlilor profesionale, colegiilor și al centrelor de excelență de a face mediul de învățare mai atractiv pentru elevi. În acest sens, vreau să vă asigur de tot sprijinul ministerului și al partenerilor de dezvoltare”, a spus Galina Rusu.

Finanțarea a fost acordată în baza unor propuneri de proiect înaintate de instituții, ținând cont de criterii precum numărul de elevi din instituție; gradul de utilizare a imobilelor etc. O altă condiție a fost realizarea în proporție de cel puțin 85% a planului de admitere pentru anul curent de studii cu finanțare bugetară.

Prezenți la eveniment, conducătorii instituțiilor beneficiare au vorbit despre importanța investițiilor în infrastructură și au apreciat sprijinul ministerului.

,,Resursele financiare alocate Școlii Profesionale din Cupcini vor fi utilizate pentru renovarea acoperișului și termoizolarea fațadei blocului de studii. Aceste lucrări de reabilitare ne vor permite să asigurăm o calitate mai bună și o eficientizare a procesului educațional în cadrul instituției noastre”, a menționat Svetlana Cucoară, directorul Școlii Profesionale din or. Cupcini, raionul Edineț.

,,Ne bucurăm că proiectul înaintat de instituția noastră a fost selectat pentru finanțare complementară. Resursele vor fi folosite pentru reparația capitală a acoperișului, termoizolarea parțială a două ateliere și crearea bazei materiale pentru două meserii noi. Astfel, instituția noastră va avea condiții mai bune de instruire și va fi mai atractivă pentru tineri”, susține Mircea Cherdivară, directorul Școlii Profesionale din Râșcani.

Volumul total al alocațiilor bugetare pentru finanțarea complementară a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, în anul financiar 2023, constituie circa 35 de milioane de lei.

În anul financiar 2023, în calitate de finanțare prin proiecte a fost alocat inclusiv un milion de lei pentru formarea continuă a peste 600 de cadre didactice din învățământ profesional tehnic, realizată în cadrul a 8 centre de excelență.

Total
0
Shares
Total
0
Share