Mai mulți europarlamentari îndeamnă Uniunea Europeană să nu se implice în campania electorală din Republica Moldova

maia sandu parlament european, andrei nastase parlament european, pas platforma da parlament european, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, cristian preda platforma da, asistenta macrofinanciara

Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele delegației Parlamentului European pentru Moldova, Andi Cristea, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de rezoluție despre țara noastră.

Din păcate, unii din colegii noştri din corul bocitoarelor le oferă un text politizat, un comunicat de presă politic, parte a unei strategii de comunicare a opoziţiei de la Chişinău pentru alegerile legislative. Ce trebuia să fie un mesaj institutional, a devenit un comunicat de presă prin care unele grupuri politice din Parlamentul European îşi exprimă poziţiile faţă de partidele politice de la Chişinău”, a reproșat Cristea colegilor săi. ”Nu vom lua prizonieri cetățenii Republicii Moldova pentru interese politice înguste”, a mai spus eurodeputatul.

Și colegul său, Victor Boștinaru, spune că implicarea în lupta politică de la Chișinău va afecta realizările obținute până acum. El a propus ca votul pe marginea rezoluției să fie amânat, în caz contrar, vor avea de câștigat forțele proruse.

După mulți ani de instabilitate, de crize politice, de schimbări ale guvernelor și problemele cu frauda bancară, lucrurile încep să se îmbunătățească și în Moldova. Sperăm ca votul să fie amânat pentru a nu interfera cu următoarele alegeri din Moldova”, a insistat Boștinaru.

Un alt europarlamentar din partea României, Gabriela Zoană, a cerut ca Moldova să beneficieze de mai mult suport european, ca să nu revină din nou sub influența Rusiei.

Moldova este graniţă cu Rusia şi Uniunea Europeană trebuie să dea atenţie acestui lucru. Europa trebuie să ajute Moldova să scape de influenţele altor ţări. Nu totul e perect în Moldova, clar. Însă, trebuie să recunoaştem că s-au făcut progrese în acest sens. Ne dorim să încurajăm integrarea Moldovei în UE, susţin cetăţenii moldoveni care nu trebuie să sufere din cauza unei agende politice încărcate ale altora”, a spus Zoană.

Și comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a recunoscut că guvernarea de la Chișinău a făcut progrese.

”Sunt de acord cu rezultatele raportului, că Moldova a făcut ceva progrese din punct de vedere economic, consolidare fiscală și restructurare bancară în urma fraudei bancare descoperite în 2014. Acord o notă pozitivă și relațiilor tot mai strânse dintre UE și Moldova”, a declarat oficialul de la Comisia Europeană. Deși Hahn a susținut poziția de reducere a susținerii financiare pentru țara noastră, el a propus ca UE să se concentreze pe elementele care aduc beneficii directe cetățenilor.

În context, europarlamentarul Doru Frunzulică a calificat decizia Comisiei Europene de stopare a ajutorului financiar pentru țara noastră drept o mare greșeală strategică.

Consider la ora actuală o mare eroare, o eroare srategică actuala poziţie a Comisiei Europene privind stoparea sprijunuil financiar pentru Republica Moldova, cele două tranşe pentru reforma justiţiei din 2017, prima transă pentru asistenţa macrofinaciară pentru 2018 pentru că deja această situaţie este folostă de partidele proruseşti şi antieuroepen din Republica Moldova. Este important să susţinem partidele pro europene în Republica Moldova, acum, înainte de alegeri şi nu după, aşa cum prevede şi raportul şi politica Comisiei Europene. Va fi prea târziu, atunci dacă Partidul Socialiştilor câştigă împreună cu domnul Dodon, vor duce Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică. Este momentul să susţinem acum cetăţenii R. M. în mersul lor către liberatate, către democraţie, către UE.

La rândul său, deputatul Boris Zala a îndemnat instituțiile europene să contribuie la apropierea Moldovei de UE, nu să o împingă în brațele Kremlinului.

”Haideți să încercăm să le atragem mai aproape de UE și să nu-i implicăm în războaie politice interne și să le acordăm garanții economice și de securitate, dacă se poate”, a spus europarlamentarul.

Votul pe marginea proiectului de rezoluție este planificat pentru miercuri, 14 noiembrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share