MAI și-a prezentat succesele în implementarea Acordului de Asociere

 

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Audierile publice au fost organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, iar la ședință au participat și membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Informațiile au fost prezentate de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, care s-a referit la gradul de realizare a obligațiilor de transpunere ce rezultă din acordurile cu UE, planurile de acțiuni ale Guvernului, precum și prioritățile setate pentru perioada următoare.

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a accentuat faptul că a fost inițiată și continuă să fie promovată cooperarea autorităților naționale cu Europol, inclusiv prin operaționalizarea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene la Chișinău. Totodată, Republica Moldova a devenit parte a ciclului de politici ale UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă (EMPACT). Astfel, țara noastră a fost implicată, împreună cu alte state membre UE, în misiuni și acțiuni de combatere a traficului de droguri și de arme de foc, a traficului de migranți și a traficului de ființe umane.

Printre progresele înregistrate figurează elaborarea Strategiei naționale privind prevenirea fabricării, transferului şi circulației ilicite de arme de calibru mic şi armament ușor, precum și implementarea programului EVIDENCE, acesta fiind un produs proiectat pentru prelucrarea și gestionarea electronică a informaţiei privind corpurile delicte. De asemenea, instituția colaborează cu instituțiile partenere ale UE în ceea ce privește capacitățile de formare și consolidare a capabilităților tehnice pentru a combate criminalitatea informatică.

Comisia politică externă și integrare europeană desfășoară audieri publice privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, pe diverse domenii, cu autoritățile publice responsabile.

La 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share