Maia Sandu afirmă că Republica Moldova îşi poate pierde libertatea dacă Rusia triumfă în Ucraina

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări luni, la Praga, că o eventuală victorie a Rusiei asupra Ucrainei va duce la sfârşitul ţării sale ca stat liber, scrie Agerpres.ro

„Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber”, deoarece ar însemna pierderea libertăţilor politice şi civice, a spus Sandu la deschiderea „Forumului 2000″ de la Praga.

Mai mult, pentru a-şi consolida democraţia, Republica Moldova speră să facă progrese pentru a se integra pe deplin în Uniunea Europeană (UE), a adăugat Maia Sandu.

După ce, decenii la rând, a făcut parte din fostul bloc sovietic, a venit momentul ca Republica Moldova cu 2,7 milioane de locuitori „să urmeze lumina de la capătul tunelului şi să intre într-un refugiu sigur în UE şi să-şi consolideze democraţia”, a subliniat președintele.

În martie 2022, la câteva zile după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a solicitat oficial aderarea la UE şi i s-a acordat statutul de ţară candidată în acelaşi an.

În timpul vizitei sale la Praga, Maia Sandu urmează să se întâlnească luni cu prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Total
0
Shares
Total
0
Share