Alte știri

Maia Sandu, Candu și Șor nu au reușit să-l destituie pe Ion Chicu: Moțiunea PPDA nu a acumulat voturile necesare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Actualul cabinet de miniștri condus de Ion Chicu își poate continua activitatea, scrie ZdG.md

Moțiunea de cenzură înaintată de Platforma DA, susținută de alianța Sandu-Candu-Plaha-Șor, nu a trecut, iar fracțiunile de la guvernare, PSRM și PDM, au acuzat opoziția că încearcă să destabilizeze situația politică din țară pe timp de pandemie.

Moțiunea de cenzură a fost votată de deputații din Platforma DA, PAS, Pro Moldova și câțiva parlamentari din Partidul Șor – 46 de voturi, însă pentru a trece sunt nevoie de cel puțin 51 de voturi. Deputatul independent, Alexandr Oleinic, nu a votat.

Prezent la ședință, Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit semnatarilor moțiunii pentru oportunitatea care i-a fost oferită de a vorbi în plenul Parlamentului despre starea lucrurilor în timpul exercitării mandatului actualului Guvern, investit la 14 noiembrie 2019, remarcând că discursul său este bazat, inclusiv, pe respectul față de alegătorii deputaților care au înaintat proiectul moțiunii și pe dreptul cetățenilor de a fi informați.

Prim-ministrul s-a referit, în raport, la starea lucrurilor din diferite domenii social-economice și la eforturile întreprinse de echipa  guvernamentală pentru gestionarea bună a situației, concluzionând că Guvernul și în continuare este determinat să facă față provocărilor si contează în acest proces pe suportul Parlamentului.

”Indiferent de votul Dumneavoastră, atât timp cât suntem în Cabinetul de Miniștri, vom face tot ce este posibil ca să nu admitem deteriorarea situației”, a declarat premierul.

Amintim că autorii moțiunii au invocat în textul acesteia încălcarea de către Guvern ”a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, principiilor statului de drept, valorilor consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentelor internaționale”. În opinia lor, ”în condițiile stării de urgență, Executivul și-a depășit vădit competențele constituționale subminând Parlamentul, urmărind de fapt ca prin starea de urgență declarată să fie înlăturat  controlul parlamentar asupra activității Guvernului”. Totodată, textul moțiunii se referă la ”gestionarea proastă a crizei social-economice, atitudinea Guvernului față de mass-media, abordările vis-a-vis de politica externă și tentativele de ingerință în sistemul judecătoresc din partea puterii”.

Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple au fost necesare majoritatea voturilor deputaților, însă după mai multe ore de întrebări și dezbateri, majoritatea parlamentarilor din cei prezenți în sala de ședințe plenare s-a pronunțat împotriva acesteia.

loading...

Comments are closed.