Maia Sandu critică decizia Curții Constituționale folosind un limbaj suburban: “Călăii Democrației”

Maia Sandu, lidera PAS, PAS, Maia Sandu critica decizia Curtii Constitutionale, Călăii Democrației, Maia Sandu despre judecătorii Curții Constituționale, ACUM, blocul ACUM, ACUM DA PAS, PAS cu DA

Șefa PAS, Maia Sandu, i-a criticat dur pe judecătorii de la Curtea Constituțională, folosind un limbaj suburban la adresa acestora, numindu-i drept „călăi ai democrației”. 

„Curtea Constituțională a corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția și care, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi, nu poate fi modificat. Prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”, a comentat Sandu.

Amintim că săptămâna trecută, cei trei deputați independenți din actualul Parlament, au sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru a se expune dacă este legal sau nu schimbarea sistemului de vot în caz de alegeri anticipate. Astăzi, judecătorii de la CC au examinat sesizarea și s-au expus că este ilegal să fie schimbate regulile de joc în timpul jocului. Astfel, dacă actualul Parlament va fi dizolvat, atunci alegerile anticipate vor fi organizate în baza aceluiași sistem electoral ca și pe 24 februarie, adică prin vot mixt.

Curtea Constituțională a hotărât că:

– Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri;

– modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenţii electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului la a fi ales.

Conform legislației în vigoare, hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share