Maia Sandu doar o marionetă în jocul lui Platon! Campania prezidențială din 2016 a fost finanțată din spălătoria rusească

Maia Sandu, Veaceslav Platon, BEM, Miliard Furat, Vlad Filat, PAS, Renato Usatii

Echipa de jurnaliști Zeppelin Investigation a publicat astăzi o investigație prin care demonstrează relația strânsă a Maiei Sandu cu Veaceslav Platon. Se pare că, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a beneficiat de banii spălați de Platon pentru alegerile prezidențiale din anul 2016.

Jurnaliștii au reușit să identifice mai multe discuții pe o platformă de comunicare de unde s-a aflat că Dmitri “David” Zaikin, un cetățean canadian care însă este cunoscut ca fiind un lobbyst tenebru ce nu își declară activitatea în conformitate cu legislația SUA sau al altor țări de reședință. Deși are pașaport canadian, acesta relații și influiență în cercurile de afaceriști, oligarhi și politicieni din Federația Rusă, fixat în calitate de partener al lobbystului Michael Flynn în Scandalul legat de implicarea serviciilor rusești în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, care zguduie până în prezent Washingtonul.

Zaikin s-a făcut remarcat prin activitatea de lobby agresiv în Europa de Est, consultând partidele pro-ruse din Albania și Macedonia, prestând servicii și politicianului cu viziuni pro-ruse din Ungaria, Viktor Orban. Presa americană îl califică drept persoană aflată în legături strânse cu serviciile speciale rusești.

Fiind solicitată de zeppelin.md, Maia Sandu a confirmat prin intermediul paginii de facebook a partidului său contactul avut cu grupul de lobby coordonat și finanțat de Platon, respectiv întâlnirile cu Dmitri “David” Zaikin, Morris L. Reid și John Moreira, însă a ezitat să ne răspundă și la celelalte întrebări din demersul înaintat de jurnaliștii zeppelin, preferând să ascundă informațiile de interes public și să ne atace grosolan, pentru simplul fapt că ne facem meseria profesionist, desfășurând o investigație incomodă dumneaei.

Astfel, conform screenshot-urilor pe care le putem vedea, în coordonare cu Veaceslav Platon, pe banii spălați de acesta, cu acceptul Maiei Sandu, Zaikin îl angajează pe Noel Boxer, în calitate de consultant al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2016. Platon finanțează deplasarea și aflarea lui Boxer la Chișinău, dar și plătește onorariul acestuia, 12 mii USD lunar, negociat de Zaikin. Acesa îl recomandă pe Boxer lui Platon ca fiind “o investiție bună, prețul real al său pe piață fiind de 50 mii USD lunar”

 

 

 

 

Consultantul Noel Boxer s-a aflat la Chișinău pe întreg parcursul perioadei electorale pentru prezidențiale, din iulie 2016 până după al doilea tur al alegerilor, din noiembrie 2016. Matematic, doar costul onorariului său, fără alte cheltuieli logistice, negociat de Zaikin, a constituit suma de 60 mii USD. De notat, concurentul electoral Maia Sandu nu a declarat sub nicio formă aceste cheltuieli la CEC, conform prevederilor legislației electorale.

Noel Boxer s-a aflat la Chișinău până în ziua anunțării rezultatelor turului doi al alegerilor prezdiențiale, la care a participat Maia Sandu.

Mai mult, la 15 iulie 2016 Dmitri „David” Zaikin se laudă lui Platon că “misiunea de observatori a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova “va fi condusă de prietenul său, care e vicepreședinte al APCE”. Zaikin i se laudă lui Platon și că “a lobbat prin lordul Astor of Hever discuții în Camera Lorzilor a Marii Britanii, în care acesta îl învinuiește orchestrat pe Plahotniuc, pentru a-l disculpa pe Platon, de furturile din sistemul bancar al Republicii Moldova, fapt despre care îi raportează lui Platon”

 

 

Imediat, Platon îi retrimite informația lui Țopa, pentru a fi tirajată în presa subordonată lui.

 

Tot de către Zaikin, a fost pregătit și interviul Maiei Sandu pentru revista Forbes.

 

Se pare că Maia Sandu nu a avut în cadrul acelui material de presă niciun rol, decât de dare în folosință a numelui său pentru a figura în material, textul fiind nu doar comandat, dar și redactat de Zaikin și coordonat cu Platon.

Investigația în întregime o puteți citi pe Zeppelin.md

Total
0
Shares
Total
0
Share