Alte știri

Maia Sandu este acuzată că nu asigură țara cu vaccinuri anti-COVID

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Pentru Moldova” critică conducerea de vârf a statului, în special pe Maia Sandu, pentru că nu asigură țara cu vaccinuri anti-COVID, informează Telegraph.md

Platforma „Pentru Moldova”, al doilea cel mai numeros grup parlamentar format din deputați neafiliați și cei ai Partidului „ȘOR”, critică dur inacțiunile conducerii de vârf a țării, în ceea ce privește gestionarea crizei provocată de pandemia de coronavirus. De asemenea, reprezentanții Platformei „Pentru Moldova” se declară solidari cu cei peste 200 de medici, care au semnat o scrisoare, în care cer ca autoritățile să întreprindă acțiuni concrete și să înceapă cât mai curând vaccinarea împotriva COVID-19.

Într-un briefing de presă, susținut la Parlament, deputatul Ruxanda Glavan a solicitat conducerii țării să elaboreze și să prezinte cât mai urgent un grafic privind vaccinarea anti-COVID, dar și dovada faptului că se negociază și se procură vaccinuri suficiente pentru un număr cât mai mare de oameni.

„Conducerea țării trebuie să înțeleagă că vom putea învinge pandemia doar în urma unei campanii masive de vaccinare. În caz contrar, Moldova riscă să fie încă multă vreme „pata roşie a Europei”, cu mii de infectați, zeci de morți zilnic și o economie în continuă prăbușire”, a subliniat deputatul Ruxanda Glavan.

Potrivit lui Glavan, preocuparea conducerii statului, inclusiv a noului președinte Maia Sandu, trebuie să fie gestionarea crizei anti-pandemice, dar nu calculele privind stabilirea unei date pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru a evita un scenariu și mai sumbru și pentru a începe vindecarea țării, Platforma „Pentru Moldova” cere conducerii statului să se debaraseze de jocurile politice şi să le ofere oamenilor soluţii concrete.

„Oamenii privesc știrile și văd cum țările vecine s-au angajat activ să cumpere necesarul de vaccinuri pentru a-și proteja cetățenii de virus. Cetățenii noștri sunt revoltați că din gura politicienilor, inclusiv a președintelui țării, aud doar calcule despre când, teoretic, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a spus Glavan.

Deputatul Platformei „Pentru Moldova” s-a referit și la cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, promise de președintele României, Klaus Iohannis. Republica Moldova este recunoscătoare pentru aceste vaccinuri, însă, spune Glavan, acest număr nu reprezintă nici măcar necesarul pentru 5% din populația țării, motiv pentru care conducerea țării nu trebuie să se relaxeze, ci să caute mai multe seruri.

„Mă refer la conducerea țării, dar și în special la președintele țării, Maia Sandu, care în loc să folosească pârghiile de care dispune, în special în domeniul politicii externe, alege să arunce vina pe alții și să critice, de parcă ar fi în continuare un lider politic al opoziției”, a punctat deputatul, observând că „doamna președinte calcă pe aceeași greblă” ca și predecesorul său, Igor Dodon.

Deputatul Ruxanda Glavan a mai spus că declarațiile pe care le-a făcut recent Maia Sandu, precum că sistemul de sănătate nu ar fi pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare, nu corespund adevărului. Glavan dă asigurări că țara noastră are toate cele necesare pentru a începe cât mai curând campania de vaccinare a populației.

„Există capacități, resurse umane și logistice necesare. Evident, este nevoie de o evaluare rapidă a situației din prezent și prezentarea unui plan adaptat pentru vaccinarea specifică anti-COVID. Subliniez că grupurile de risc sunt practic identice cu cele vaccinate împotriva virusului gripal, respectiv listele prealabile cu persoanele din această categorie sunt deja disponibile – mă refer la lucrători medicali și ceilalți angajați din sistemul sanitar, polițiști, lucrători vamali, funcţionari publici și alții. Aceste liste trebuie revizuite în funcție de cazurile înregistrate de COVID, dar şi a altor criterii de excludere, indicate de producătorul de vaccin”, a subliniat Glavan.

Prin urmare, reprezentanții Platformei „Pentru Moldova îndeamnă conducerea țării să suflece mânecile și să se apuce imediat de lucru ca să rezolve problemele oamenilor.
„Vrem ca instituțiile statului și interesele cetățenilor să nu mai fie reprezentate de așa-numiții specialiști care se consideră „oleacă doctori”, „oleacă pacienți”, „oleacă de toate”.

Deputatul Ruxanda Glavan a mai accentuat că în bugetul de stat sunt suficienți bani pentru toate măsurile necesare privind imunizarea populației.

„Acești bani sunt disponibili în bugetul de stat pentru 2021 la capitolul fondul de intervenție a Guvernului – 170 de mil. de lei, în fondul de rezervă al Guvernului -170 de mil. de lei, din sursele FAOAM – 45 de mil. de lei, din fondul de profilaxie sau din fondul de rezervă sunt 10 milioane de lei”, a mai spus Ruxanda Glavan.

loading...

Comments are closed.