Maia Sandu, interviu pentru AFP: ”Moldova vrea să intre cât mai rapid în UE”

 

Republica Moldova vrea să intre „cât mai rapid posibil” în Uniunea Europeană (UE), pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la o decizie, „în lunile următoare”, cu privire la deschiderea negocierilor de aderare. Declarația a fost făcută de preşedintele Maia Sandu într-un interviu acordat AFP, preluat de News.ro.

„Noi credem că nu ne putem salva democraţia decât făcând parte din UE”, declară Maia Sandu.

„Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii viitori, iar noi trebuie să ne protejăm”, subliniază preşedintele.

Maia Sandu acuza Rusia, în februarie, de urzirea unei lovituri de stat, cu scopul de a răsturna puterea actuală de la Chişinău. Șefa statului a îndemnat la o mare adunare în favoarea Uniunii Europene – duminică – 21 mai, care să arate susţinerea Republicii Moldova faţă de aderarea la Uniune.

„Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb şi negru. Acum vedem foarte clar ce înseamnă pentru noi lumea liberă şi ce înseamnă lumea autoritaristă”, declară șeful statului.

Invazia rusă a Ucrainei a relansat ipoteza – până atunci improbabilă – a unei aderări la UE a Ucrainei şi a Republicii Moldova, pe termen mediu.

Total
0
Shares
Total
0
Share