Alte știri

Majoritatea americanilor susțin protestele din SUA și critică acțiunile lui Trump

Pinterest LinkedIn Tumblr

Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele care au loc la nivel național în SUA în legătură cu moartea în arestul poliției a unui bărbat de culoare neînarmat și dezaprobă reacția președintelui Donald Trump la tulburări, relevă un sondaj de opinie Reuters/Ipsos făcut public marți, preluat de Agerpres.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Demonstrațiile, dintre care unele au devenit violente, au început săptămâna trecută după ce un polițist din Minneapolis a fost filmat apăsându-l cu genunchiul pe gât pe George Floyd timp de aproape nouă minute, chiar și după ce victima a părut să își piardă cunoștința. Polițistul a fost inculpat pentru omor.

Conform sondajului efectuat luni și marți, 64% dintre americani adulți „sunt solidari cu persoanele care protestează acum”, în timp ce 27% și-au exprimat dezaprobarea și 9% s-au declarat indeciși.

Sondajul relevă riscurile politice pentru Trump, care a adoptat o poziție dură față de proteste și a amenințat să desfășoare armata pentru a combate violențele. Liderul republican de la Casa Albă se va confrunta cu democratul Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Peste 55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump gestionează protestele. Numai o treime aprobă acțiunile sale în contextul manifestațiilor, un procent sub nivelul de aprobare, de 39%, a activității sale generale ca președinte.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos arată că avansul lui Biden în fața lui Trump în rândul votanților înregistrați a crescut la 10 puncte procentuale, cea mai mare diferență de când fostul vicepreședinte a devenit în aprilie probabilul candidat al Partidului Democrat la Casa Albă.

Astfel, 47% dintre votanții înregistrați spun că intenționează să voteze cu Biden la scrutinul de la 3 noiembrie, comparativ cu 37% pentru Trump.

De două ori mai mulți votanți independenți au spus că dezaprobă reacția lui Trump la proteste. Chiar și printre republicani, numai 67% au afirmat că aprobă felul în care el a răspuns la situația actuală, un procent semnificativ mai mic decât nivelul de 82% care apreciază activitatea sa în general la Casa Albă.

Sondajul Reuters/Ipsos privind protestele a fost realizat online, în engleză, în întreaga țară și a adunat răspunsuri de la 1.004 americani adulți. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4 puncte procentuale.

Realizat tot luni și marți, sondajul privind activitatea generală a lui Trump și alegerile din noiembrie a adunat răspunsuri de la 1.113 americani adulți și are o marjă de eroare de plus/minus 3 puncte procentuale.

Citește și: VIDEO // O mașină a intrat cu viteză în forțele de ordine, în SUA. Trei polițiști au fost răniți

loading...

Comments are closed.