Marea Britanie va împrumuta o sumă record în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus

Marea Britanie va împrumuta o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.

Marea Britanie va împrumuta în acest an o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline, pentru a acoperi impactul uriaş al pandemiei de coronavirus, a declarat miercuri ministrul de Finanţe Rishi Sunak, care ia primele măsuri pentru a compensa cel mai mare deficit bugetar al ţării pe timp de pace, transmite Reuters.

A şasea mare economie a lumii se va contracta cu 11,3% în 2020, cel mai mult de la „Marele Îngheţ” din 1709. În 2021, economia va recupera mai puţin de jumătate din această pierdere, a afirmat Sunak la prezentarea planului de cheltuieli pentru anul următor, transmite News.ro.

„Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat, iar urgenţa economică abia a început”, a spus Sunak, promiţând mai mulţi bani pentru sănătate, infrastructură, apărare şi combaterea şomajului.

Autoritatea de supraveghere a bugetului estimează că împrumuturile vor fi de 394 de miliarde de lire în anul fiscal 2020/2021, care a început în aprilie, uşor mai ridicate faţă de nivelul anticipat în august.

La un nivel de 19% din PIB, deficitul bugetar va fi aproape dublu faţă de nivelul atins după criza financiară, pentru care a fost nevoie de restriţionarea cheltuielilor timp de 10 ani pentru a fi recuperat.

Sunak a anunţat reducerea ajutoarelor destinate străinătăţii şi o îngheţare a salariilor pentru mulţi angajaţi din sectorul public.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca Sunak să recurgă şi la majorări de taxe pentru a compensa acest deficit.

Marea Britanie este afectată mai grav de noul coronavirus decât majoritatea ţărilor europene, cu un număr de decese de aproape 56.000.

Costul măsurilor de combatere a coronavirusului este de 280 de miliarde de lire în acest an, peste estimarea anterioară de circa 200 de miliarde de lire.

Impactul economic pe termen lung este evaluat la circa 3% din PIB.

Şomajul ar urma să urce de la 4,8% în prezent la 7,5%.

Sursa: News.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share