Marina SUA trimite prima navă de război prin strâmtoarea Taiwan după alegerile din insulă

O primă navă de război americană a navigat miercuri prin Strâmtoarea Taiwan, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă, stârnind nemulţumirea Beijingului, scrie Agerpres.ro

Marina SUA a declarat că distrugătorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea Taiwan care se afla “dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”.

“Tranzitul navei John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susţine libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a spus marina americană în declaraţia sa.

“Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui să fie intimidat sau constrâns să renunţe la drepturile şi libertăţile sale”.

Armata chineză a spus că misiunea navei americane a avut o conotaţie provocatoare, menită să atragă atenţia, şi că forţele sale au monitorizat şi au avertizat nava.

“Recent, armata americană a desfăşurat în mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu rea intenţie pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat, într-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a navigat în direcţia sud prin strâmtoare, adăugând că a monitorizat deplasarea, iar situaţia este una “normală”.

Ultima trecere anunţată de către Marina SUA a unei nave de război prin strâmtoare a fost la începutul lunii noiembrie, alături de o fregată canadiană.

Total
0
Shares
Total
0
Share