Marina Tauber: Partidul PAS vrea să egaleze statutul Găgăuziei cu cel al unui raion obișnuit, dar locuitorii autonomiei au o altă poziție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și partidul PAS, aflat la guvernare, au declarat război autorităților din autonomia găgăuză, a declarat Pavel Verejanu, consilier al Bașcanului regiunii, în cadrul unei emisiuni, la postul de televiziune GRT. Astfel a comentat el recenta întâlnire a primarilor găgăuzi cu deputații din parlament.

Întâlnirea a avut loc la 19 martie. Autoritățile moldovenești au trimis invitații doar primarilor și nu au considerat de cuviință să-i invite și pe Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, precum și pe deputații Adunării Populare din regiune.

“Autoritățile centrale duc un război împotriva Găgăuziei. Pentru prima dată în 9 ani au organizat o întâlnire cu primarii din autonomie pentru a “rezolva” problemele cu ei ocolind discuții cu Bașcanul și deputații Adunării Populare. Iată cum cei din PAS creează intenționat o scindare în societate. Dar Găgăuzia s-a dovedit a fi o nucă tare. Sunt sigur că vom reuși să ripostăm”, a declarat Pavel Verejanu.

Nici măcar membrii comisiei de profil nu au fost invitați în mod corespunzător la ședință. Despre această încălcare a regulilor stabilite a relatat deputatul Marina Tauber, membră a Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională.

“Am fost notificați în mod necorespunzător. Eu însămi am avut onoarea de a fi președinte al Comisiei parlamentare și toate aceste proceduri îmi sunt foarte familiare mie și fracțiunii noastre. Am primit un mesaj scurt pe Viber, că va avea loc o ședință de lucru cu privire la Găgăuzia. Nu a existat absolut nicio altă informație. Nu ne-a fost trimisă ordinea de zi și nu au existat detalii suplimentare”, a explicat deputatul.

Marina Tauber spune că în cadrul reuniunii au fost discutate nu doar probleme locale, ci și chestiuni care țin de competența bașcanului autonomiei.

“Această reuniune are o agendă foarte serioasă. Urma să se discute despre integrarea europeană, despre bugete, inclusiv despre bugetele regionale. Adică probleme care necesită un alt nivel de organizare decât ceea ce am văzut la ședință. Partidul de guvernământ vrea să egaleze Găgăuzia cu un raion obișnuit. Dar locuitorii din autonomie au o poziție diferită. Trebuie să respectăm opinia oamenilor! Și să discutăm toate problemele care privesc Găgăuzia într-un dialog deschis și onest”, a subliniat Tauber.

Faptul că guvernarea ignoră statutul Bașcanului atunci când organizează astfel de evenimente divizează societatea, a declarat pentru GRT primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov. “Suntem cu toții funcționari care au venit să facă ceva bun în această țară. Iar când începe o astfel de scindare, aceasta nu duce la nimic bun”, a adăugat el.

Total
0
Shares
Total
0
Share