Alte știri

Mașina Tesla trimisă de Elon Musk va avea alt traseu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Falcon Heavy, racheta care transportă în spațiu Tesla Roadster, mașina lui Elon Musk, ar o misiune mult mai grea decât întâlnirea cu Marte.

Falcon Heavy de la SpaceX merge mai departe decât era planificat inițial. Racheta care transportă mașina pare să fi depășit traiectoria și a pus Tesla pe o orbită care duce până în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

După lansare, Tesla a navigat șase ore bune prin spațiu, călătorie difuzată și de SpaceX în timp real. Înainte ca racheta să-și de-a ultima „suflare” și să pună mașina pe orbita sa finală, proiectul suferă câteva modificări. Planul a mers chiar mai bine decât se așteptau oamenii și racheta a fost mai puternică decât era prevăzut.

Directorul executiv SpaceX, Elon Musk, a prezentat o hartă a orbitei finale, arătând cât de departe va călători mașina. Astfel, harta arată că va călători atât de mult în centura asteroizilor, încât va ajunge relativ aproape de orbita planetei pitică Ceres.

Nu este clar ce se va întâmpla cu mașina. Înainte de lansarea Teslei, Musk a spus că există o șansă extrem de mică ca vehiculul să lovească vreodată Marte. Dar nu a existat nicio clarificare despre modul în care acest nou traseu va afecta șansele mașinii de a face asta. Și oamenii de știință vor mai multe răspunsuri despre orbita exactă, pentru a calcula șansele de coliziune ale lui Tesla și cât timp va rezista în spațiu.

În orice caz, călătoria lui Tesla demonstrează și confirmă capacitățile Falcon Heavy de a trimite încărcături mari în spațiu. Racheta are o înălțime de 70 de metri și a fost creată pentru o misiune înălțătoare: un zbor către Marte. Până atunci, SpaceX s-a remarcat prin folosirea rachetelor reutilizabile, adică sunt proiectate să și aterizeze. Falcon Heavy este propulsată de trei rachete Falcon 9 în două trepte. Acestea se desprind de rezervorul central și sunt gândite să aterizeze pe Pământ.

Sursa: Nicoleta Apostol, Playtech.ro

loading...

Comments are closed.