În cartea “Sănătatea are gust”, nutriţionistul Mihaela Bilic face un decalog al regulilor alimentelor şi obiceiurilor sănătoase care ne vor ghida oricând într-un program încărcat sau o perioadă aglomerată pentru a face cele mai bune alegeri.
1.Consumaţi zilnic 3-5 porţii mici de produse făinoase.
2.Optaţi pentru carne roşie slabă sau albă de 3-5 ori pe săptămână.
3.Mâncaţi produse lactate degresate o dată sau de două ori pe zi.
4.În privinţa ouălor, consumul optim se situează între 3 şi 5 bucăţi pe săptămână.
5.Mâncaţi peşte cât mai des şi aveţi grijă ca săptămânal, să includeţi în meniu o porţie, două de peşte gras.
6. Fructele se consumă zilnic, în cantităţi mici.
7. Mâncaţi zilnic, din belşug, legume proaspete, de preferat de sezon, şi folosiţi cu generozitate condimente.
8. Consumaţi săptămânal minimum două porţii de leguminoase (fasole, năut, linte).
9.Mâncaţi zilnic grăsimi neprelucrate termic ( o lingură de ulei sau un cub de unt) şi seminţe şi fructe oleaginoase de 3-5 ori pe săptămână.
10.Consumaţi doar ocazional alcool şi dulciuri.