Medic de la „Institutul Mamei și a Copilului”, condamnat pentru malpraxis

Medic de la „Institutul Mamei și a Copilului”, condamnat pentru malpraxis

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza penală de învinuire a unui medic obstetrician-ginecolog de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale (art.213 lit.b) din Codul penal).

Inculpata a fost condamnată la închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpata, activând, în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul IMPSP „Institutul Mamei și a Copilului”, a încălcat prevederile Legii ocrotirii sănătății nr. 411 din 28.03.1995, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut.

Mai exact, la 03 iunie 2019, în legătură cu apariția premiselor de naștere, mama copilului a fost internată în instituția medicală nominalizată. În continuare, medicul, având o atitudine neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, a examinat-o pe pacientă superficial, fără a manifesta diligență minimă necesară, încălcând metodele de acordare a asistenței medicale, care prevedeau operație cezariană, dar care nu a fost efectuată, fiind luată decizia finisării nașterii prin extracție pneumatică. Acțiunea dată a generat nașterea copilului în stare de asfixie severă cu afectarea gravă a creierului (encefalopatie), hemoragia intraventriculară cerebrală și alte complicații postasfixice, care conform raportului de expertiză judiciară, se califică ca vătămare corporală gravă, care are legătură cauzală directă cu acțiunile medicului sus-numit.

Inculpata a pledat nevinovată cerând să fie achitată.

În privința inculpatei, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share