Medicii veterinari din țară vor primi o indemnizație de 15 salarii medii pe economie

Medicii veterinari care după absolvirea facultății vor merge să activeze în satele și orașele din țară, cu excepția orașelor Chișinău și Bălți, vor beneficia de mai multe facilități. Decizia a fost aprobată astăzi de Executiv.

Astfel, tinerii specialiști vor primi o indemnizație de 15 salarii medii pe economie. Aceasta va fi achitată în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate și ulterior la sfârșitul fiecărui an de activitate. Totodată, medicii vor putea să beneficieze de compensația cheltuielilor pentru închirierea locuinței sau de o locuință gratuită acordată de autoritatea publică locală. Printre facilitățile oferite se mai numără compensarea lunară a costului a 30 de KW/h de energie electrică și compensarea anuală a costurilor unui metru ster de lemne și a unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze.

De noile facilități vor putea beneficia tinerii care au absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, în țară sau peste hotare, și care în următorii doi ani după absolvire se angajează sau exercită în mod independent profesia de medic veterinar în satele sau orașele din Republica Moldova, cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.

Scopul inițiativei este de a soluționa problema lipsei acute de medici veterinari în localitățile din țară și atragerea în mediul rural a tinerilor specialiști cu studii în domeniu. „Aceasta este o investiție în viitorul Republicii Moldova și în mod explicit în sănătatea publică”, a declarat la ședința Guvernului, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit datelor Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei, anual, absolvesc facultatea circa 35 de medici veterinari, însă o bună parte din aceștia aleg să-și desfășoară activitatea în clinicile private.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share