Alte știri

Mediterana fierbe: Erdogan anunță că Turcia reia forările în zona disputată cu Grecia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că Turcia va relua explorarea de hidrocarburi într-o zonă disputată cu Grecia din estul Mediteranei. Anunţul său a intervenit la o zi după ce Grecia şi Egipt au semnat un acord maritim, contestat însă de către Ankara, informează AFP, citat de Agerpres.ro, citat de Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Am reluat activităţile de foraj şi am trimis în acest sens din nou în misiune (nava de cercetare seismică) Barbaros Hayrettin”, a declarat Erdogan într-un discurs susținut la Istanbul.

Ankara anunţase săptămâna trecută suspendarea forajelor în estul Mediteranei, pentru a începe negocieri cu Atena.

Erdogan a afirmat vineri că a fost de acord să suspende explorările la solicitarea cancelarului german Angela Merkel, pentru a facilita discuţiile între Turcia şi Grecia, însă acum acuză Atena că nu îşi respectă promisiunile.

De ce sunt agitate spiritele în Mediterana
Preşedintele turc nu a oferit mai multe detalii pe acest subiect, dar anunţul reluării activităţilor de foraj de către Turcia intervine la o zi după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia. Acest acord, care vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări, pare să fie un răspuns direct la un acord similar încheiat în noiembrie trecut între Turcia şi guvernul oficial libian cu sediul la Tripoli. Respectivul pact turco-libian, în termenii căruia teritoriul maritim al Turciei este considerabil lărgit, a stârnit proteste din partea majorităţii ţărilor riverane Mediteranei orientale, cu Grecia în frunte.

Erdogan a afirmat vineri că acordul greco-egiptean nu are nicio valoare și a spus că Turcia „va implementa ferm” propriul său acord încheiat cu guvernul libian.

Descoperirea în ultimii ani a unor vaste zăcăminte de gaze în Mediterana a focalizat atenţia ţărilor riverane, precum Grecia, Cipru, Turcia, Egipt şi Israel. Turcia şi-a intensificat activităţile de explorare în largul Ciprului, atrăgându-şi critici din partea majorităţii ţărilor din regiune şi a Uniunii Europene, care a denunţat activităţi „ilegale”.

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat încălcarea de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului în Marea Egee, cerând ca Ankara să fie sancţionată.

Citește și: NEWS ALERT // Un avion Air India cu 191 de pasageri la bord s-a rupt în două la aterizare

loading...

Comments are closed.