Mediul de afaceri se arată indignat de legea cu privire la depozitul ambalajelor

În contextul dezbaterilor legislative privind implementarea sistemului de depozit al ambalajelor în Republica Moldova, reprezentanții mediului de afaceri fac apel la o abordare echitabilă în ceea ce privește finanțarea acestui proiect de mediu ambițios, scrie Bani.md

Pe subiectul sistemului de depozit au avut loc deja consultări parlamentare, însă mediul de afaceri le consideră formale.

Mircea Manoli, reprezentantul Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume „SPERANȚA – CON”, atrage atenția asupra necesității de a susține mediul de afaceri fără a împovăra financiar întreaga industrie.

Manoli a subliniat faptul că, în Uniunea Europeană, sistemele de depozit beneficiază de finanțare din fonduri europene și subvenții, iar mediul de afaceri nu este lăsat singur să facă față acestei provocări. El a evidențiat că negocierile privind capitolul mediului în cadrul procesului de aderare sunt costisitoare, și, prin urmare, este crucial să existe sprijin pentru sectorul privat.

Propunerea de finanțare: 1+1

Asociația propune un model de finanțare în care responsabilitatea financiară să fie distribuită echitabil: un leu din partea mediului de afaceri și un leu din partea statului. Această abordare ar putea ajuta la reducerea povarei financiare asupra agenților economici și ar asigura o colaborare eficientă între sectorul privat și stat în implementarea sistemului de depozit al ambalajelor.

Termen de implementare aliniat cu directivele UE

Manoli a subliniat că Directiva UE 2019/1020, care prevede implementarea sistemului de depozit, a fost aprobată în 2019, cu intrarea în vigoare prevăzută pentru 2029.

Propunerea Asociației este ca Republica Moldova să se alinieze la termenul impus de UE și să evite implementarea pripită a proiectului înaintea perioadei stabilite.

Pilotarea proiectului și transparența costurilor

Pentru a înțelege mai bine impactul implementării sistemului de depozit, Asociația sugerează o abordare pilot pe o singură categorie de produse.

În plus, există îngrijorări cu privire la gestionarea proiectului și riscul unui monopol în acest domeniu. Manoli a subliniat necesitatea transparenței în privința costurilor și a solicitat clarificări cu privire la gestionarea și distribuirea acestora către agenții economici.

Negocierile legislative sunt în curs, iar reprezentanții mediului de afaceri își exprimă speranța că propunerile lor vor fi luate în considerare pentru a asigura o implementare eficientă și echitabilă a sistemului de depozit al ambalajelor în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share