Membrii echipei Evgheniei Guțul, selectați pentru Executivul Găgăuziei, au trecut testul cunoașterii limbii găgăuze

Candidatul pentru funcția de șef al Departamentului sănătății din Găgăuzia, Boris Golovin, a subliniat că va respecta cu strictețe legislația, care obligă funcționarii autonomiei să frecventeze cursuri de studiere a acestei limbi.

“Eu voi merge la toate lecțiile cursului de studiere a limbii găgăuze, ca să învăț limba” – a spus Golovin.

“Eu nu cunosc limba găgăuză, dar voi începe să o studiez imediat. Am fost deja în Centrul științific al Găgăuziei, ne-am informat cu privire la programul de studiere a limbii găgăuze, propus de Comitetul Executiv, ca împreună cu colegii noștri să putem să învățăm limba găgăuză. Da, eu nu cunosc, deocamdată, limba găgăuză, dar eu sunt cetățean al Republicii Moldova, care respectă legile. Unul dintre principiile activității Comitetului Executiv este de a fi util societății. Noi vom lucra pentru binele societății, a menționat candidatul la funcția de șef al Departamentului de afaceri al Bașcanului autonomiei”, Iurii Cuznețov.

Pretendentul la funcția de adjunct al președintelui Comitetului Executiv, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a subliniat că știe limba de stat și limba rusă, iar limba găgăuză o va însuși în decurs de un an. Pavel Verejanu a remarcat că comisia lingvistică „trebuie să se ocupe de promovarea limbii găgăuze, dar nu de chestiuni politice, amintind că și în prezidiumul Adunării Populare nu toți cunosc limba găgăuză”.

“Consider că această comisie are o abordare politică. De ce politică? Deoarece Regulamentul nu stipulează ca cerință obligatorie cunoașterea limbii găgăuze de către membrii Comitetului Executiv – articolul 26, partea 3, potrivit căruia – da, noi ne asumăm responsabilitatea să o învățăm. Cum spune Ilan Șor, pentru om nu contează în ce limbă este soluționată problema lui, important să fie rezolvată”, a subliniat Verejanu.

În replică, seful Comisiei lingvistice, Dmitrii Manastîrlî, a declarat că din componența comisiei fac parte doar intelectuali, care au sarcina să stabilească nivelul de cunoaștere a limbii, fără politică.

Mai mult decât atât, în timpul testării membrilor noului Comitet Executiv, în cabinet a fost prezent președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, care direct s-a implicat în activitatea comisiei lingvistice, făcând nenumărate replici de genul „Voi reprezentați comisia, totul veți reuși, de ce vă aflați aici”.

Vă aducem aminte că, propunerea Bașcanului, Evghenia Guțul, de a include pe ordinea de zi a Adunării Populare chestiunea numirii noii componențe a Comitetului Executiv, a fost respinsă.

Bașcanul a subliniat atunci inadmisibilitatea tergiversării procedurii de aprobare a Comitetului Executiv, eficacitatea căruia este dedusă din principiile democrației, legalității, egalității și utilității sociale. Poporul Găgăuziei așteaptă schimbări pozitive, soluționarea problemelor lor, tocmai de aceea este necesar de a aproba, cât mai urgent, noua componență a Comitetului Executiv, pentru ca echipa profesionistă să poată începe realizarea proiectelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share