Politic

Membru Occupy Guguță critică activitatea Guvernului Maiei Sandu: De ce se scot tichetele de masă?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membrul Occupy Guguță, Vitalie Sprînceană, a venit cu reacție pe facebook după ce a privit conferința de presă a ministrei finanțelor, Natalia Gavriliță, despre politicile fiscale incluse în raportul cu Fondul Monetar Internațional. Sprînceană s-a arătat deranjat de faptul că pe urma acordului Moldovei cu FMI vor avea de suferit cetățenii de rând cu venituri mici, care vor fi privați de tichetele de masă.

„Raportul cu FMI nu e public (pentru că trebuie aprobat de FMI încă). Între timp, înainte ca FMI să aprobe, parlamentul Moldovei va trebui sa bage niște modificări la politicile fiscale… În regim de urgență. Probabil fără dezbateri publice. Pentru că nu reușesc”, a scris Sprînceană. După ce a ascultat intențiile ministerului finanțelor, activistul civic a reținut două lucuri:
– cota de impozitare rămîne unică, tot 12%. Nici o schimbare. Milionarii tot 12% o să plătească, ca și cei cu salarii mici…

– se scot tichetele de masă. Fără evaluare a impactului etc. Pentru că…ar fi niște venit suplimentar pentru muncitor și guvernul nu vrea să dea venituri suplimentare…

„Justificarea ministerului e că tichetele de masă sînt folosite de muncitori pentru cheltuieli alimentare, ca adaos la salariu. Și nu merg la educație sau la sănătate. Hei, ele de asta se numesc – tichete de masă – ca să fie folosite pentru alimentație. Și da, în condițiile în care oamenii primesc pentru o zi de muncă completă, salariul minim, evident că n-o să folosească tichetele de masă pentru a-și procura bilete la operă…În fine, guvernul le taie… Da o să aibă curajul să le ceară angajatorilor să ridice salariile? Nu, că aia e piață. Și e ”sfîntă”, a spus protestatarul Ocuppy Guguță.

Totodată, el nu a auzit de la Guvernul Sandu nici un cuvînt despre alt capitol mare de cheltuieli publice solicitate de FMI – plata miliardului furat transformat in datorie publica.„Eu deja am impresia că nota de plată pentru ”oligarhie” o plătesc tot cei mai săraci și cu venituri mici”, a concluzionat Vitalie Sprînceană.

loading...

Comments are closed.