Politic

Mesaj dur! Candu: Sistemul mixt NU va fi anulat, identificați-vă candidații să intrați în competiție!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sistemul mixt nu va fi anulat, iar reprezentații politici sunt îndemnați să își identifice candidații cu care să intre în competiție. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă de către speakerul Andrian Candu, în contextul în care Maia Sandu și Andrei Năstase au protestat azi în fața Parlamentului de la Chișinău cerând anularea votului mixt.

„Parlamentul Republicii Moldova a luat atitudine prin declarația și prin hotărârea Parlamentului care a fost aprobat săptămâna trecută și care și are și partea politică, în care noi ne exprimăm îngrijorările legate de evenimentul nevalidarea alegerilor și bineînțeles menționăm în acea hotărâre a Parlamentului votată săptămâna trecută inclusiv despre rezoluția Parlamentului European. Comisia juridică a fost delegată și s-a solicitat într-un termen de 60 de zile să investigheze, evalueze, documenteze cele întâmplate și să vină cu recomandări și cu soluții pentru depășirea subiectului în așa fel încât să nu mai avem astfel de cazuri când după unele opinii instanțele de judecată vor arbitra și atribuit mai mult decât li s-a cerut, s-au expus pe subiecte depășind poate anumite competențe”, a declarat Andrian Candu.

Această comisie în 60 de zile de la data aprobării acelor decizii de săptămâna trecută trebuie să vină cu un raport, cu constatarea faptelor, cu recomandări pentru plenul parlamentului în așa fel întrucât lucrurile să se clarifice și din punct de vedere a legislației și din punct de vedere a viitorului alegeri electorale.

„Ce ține de sistemul mixt, trebuie să înțeleagă absolut toți cetățenii ai Republicii Moldova inclusiv cei care sunt astăzi la protest în fața Parlamentului că sistemul mixt nu va fi anulat și că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în sistemul mixt. Să se pregătească pentru sistemul mixt, să își identifice foarte bine candidații în circumscripție electorale din țară și din străinătate. Să intre în competiție politică legată de electorala care urmează și mai puțin cu pierderea timpului, chiar și dacă democratic este legată de proteste”, a mai spus Andrian Candu.

Amintim că în această toamnă, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului electoral mixt.  Noua lege prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 să fie aleși prin vot direct de cetăţeni.

loading...

Comments are closed.