Actual

Mesajul Președintei ANI de Ziua Internațională Anticorupție

Pinterest LinkedIn Tumblr

La 9 decembrie marcăm Ziua Internațională Anticorupție. De la venirea mea în funcția de Președinte a Autorității mi-am propus să mă implic activ în contracararea acestui fenomen. Am reușit să formez o echipă tânără de specialiști, iar împreună cu ei ne-am orientat eforturile pentru a aplica prevederile legale corect și imparțial. A fost nevoie de foarte mult curaj și perseverență. Nu este deloc ușor să te arunci în acest flagel, cu care țara noastră se luptă de trei decenii de la proclamarea independenței. De mai bine de 2 ani, ANI furnizează publicului primele sale rezultate pe aspectul averilor nedeclarate de demnitari și funcționari publici, pe incompatibilități de funcție, conflicte de interese sau restricții și limitări.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Societatea așteaptă finalitate pe toate cazurile cu care am ieșit în public. Vă asigur că și noi așteptăm acest lucru. Întreprindem toate măsurile și acțiunile legale posibile pentru a apăra actele de constatare în instanțele de judecată și a face dreptate pe cazurile în care figurează subiecții noștri de control. Unii dintre care încă se mai află în funcții sau chiar promovați.

Este o premieră și pentru noi procedurile de confiscare a averii. Avem deja în instanță primele dosare de rezonanță pentru confiscarea averilor nejustificate în folosul statului. Nici la acest capitol nu este ușor, dar nici imposibil. Mă bazez pe profesionalismul și dedicația juriștilor din cadrul Autorității, care sunt foarte implicați și în acest proces pentru a înregistra primele confiscări de avere în țara noastră.

Suntem foarte atenți la toate criticile și sugestiile voastre. Unele sunt argumentate, altele subiective. Pe toate le tratăm cu maximă seriozitate și încercăm să perfecționăm activitatea noastră. Însă, trebuie să știți – competența ANI se încheie cu actul de constatare, după care intervin atribuțiile altor instituții. Totuși, suntem deschiși spre cooperare cu toate instituțiile de control și anticorupție pe segmentul ce vizează încălcările de ordin penal, fiscal, etc. Țin foarte mult la munca pe care o fac inspectorii de integritate. Poate nu întotdeauna rezultatele lor sunt îmbucurătoare pentru voi, dar, deseori, unele acte de constatare a încălcărilor sunt întocmite sub presiuni și acțiuni de intimidare, care vin din partea subiecților noștri de control. Ceea ce îi mențin la ANI pe cei 26 de inspectori de integritate este Curajul și Determinarea. Am toată încrederea că deciziile inspectorilor de integritate sunt luate în baza cadrului legal și în mod asumat.

Cu respect,
Președinta ANI,
Rodica ANTOCI

Comunicat de presă

loading...

Comments are closed.