Social

Meteorologii anunță! Ce temperaturi vom avea în a doua jumătate a lunii octombrie?

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Toamna de aur” se va menţine şi în următoarele zile, potrivit meteorologilor, care prognozează în continuare vreme caldă şi frumoasă, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), săptămâna ce urmează va fi determinată de temperaturi încadrate, în medie pe ţară, între 17-22 grade Celsius, ziua, şi 4-9 grade, în timpul nopţii. În perioada de referinţă nu se prevăd ploi, ci, dimpotrivă, în mare parte se aşteaptă vreme cu soare.

În acelaşi timp, specialişti de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului susţin că în decada a doua a lunii octombrie, potrivit datelor multianuale, se încheie vegetaţia activă a culturilor agricole, care corespunde datei de trecere stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +10ºC în direcţia scăderii ei. În această perioadă se încheie multe lucrări agricole – recoltarea sfeclei de zahăr, a cartofilor sădiţi vara, soiurilor târzii de legume şi fructe.

Duminică, 14 octombrie, creştinii ortodocşi de rit vechi vor sărbători Procoavele (Sf. Pocroava, Acoperemântul Maicii Domnului). În calendarul popular evenimentul este marcat ca „să fie apărate vitele, ferită casa şi recolta de foc, iar oamenii de înec şi boli”. „Femeile postesc pentru sănătatea copiilor, fetele speră să aibă păr frumos şi să se mărite (să li se acopere capul). Acestea ajunează, apoi mănâncă o jumătate de turtiţă sărată, cealaltă o pun sub pernă şi-şi visează prima întâlnire cu ursitul”, afirmă folcloriştii.

loading...

Comments are closed.