Mexic ar putea avea prima femeie președinte

Claudia Sheinbaum, candidata stângii la putere și fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Mexic, conform primului sondaj realizat la ieșirea de la vot și transmis de mass-media, scrie Adevarul.ro

Claudia Sheinbaum, 61 de ani, a câştigat cu 57,8% din voturi faţă de 29,1% pentru fosta senatoare de centru-dreapta Xochitl Galvez, potrivit sondajului Institutului Enkoll.

Candidatul de centru Jorge Alvarez Maynez este mult în urmă (11,4%), potrivit acestui sondaj. Alte sondaje realizate de Televisa şi El Financiero anunţă, de asemenea, victoria candidatei partidului de stânga Morena, dar fără a da procente.

Aceste sondaje de opinie au fost autorizate de către Institutul Național Electoral (INE). Proiecția oficială urmează să fie anunțată între orele 22:00 și 23:00, ora capitalei Mexicului (04:00 – 05:00 GMT), conform INE.

Sondajul a fost difuzat după închiderea ultimelor secții de votare de pe coasta Pacificului la ora 19:00, ora Mexicului (01:00 GMT de luni).

În cazul în care tendințele se confirmă, Claudia Sheinbaum urmează să-și sărbătorească victoria seara în marea piață centrală Zocalo, sub ferestrele Palatului Național, sediul președinției.

Imediat după închiderea tuturor secțiilor de votare, Xochitl Galvez și-a avertizat susținătorii împotriva „autoritarismului” celor de la putere, adăugând: „Sunt capabili de orice”.

Pe listele electorale au fost înscriși în total 98,3 milioane de alegători. De asemenea, mexicanii au votat pentru Congres și Senat, guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputați locali și primari.

Total
0
Shares
Total
0
Share