Politic

Ministerul Agriculturii: Campania de recoltare a gânelor se va încheia până la sfârșitul lui iulie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ploile abundente din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. Datele din teritoriu arată că, la data de 27 iulie, în ţară a fost recoltată peste 92% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 320 mii ha şi 98 la sută din suprafața de 44 mii ha de orz de toamnă, transmite Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a informat că recoltarea orzului de primăvară a început acum trei săptămâni și la ora actuală sunt strânse 75% din totalul de 35 mii ha cultivate. Potrivit lui Marin Grama, pe parcursul ultimei săptămâni de seceriş indicii recoltei medii la hectar nu au suferit mari schimbări.

„Cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de nord, unde la grâu avem o medie de 3,4 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de centru şi sud, unde media este de 2,8 tone per hectar. Cam la fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,4 tone/ha și centru/sud – 2,5 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/ha, aproape echivalent cu media ultimilor cinci ani; la orz – 2,9 tone/ha, cu 0,2 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

În majoritatea localităţilor din Republica Moldova, campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I a început la sfârşitul lunii iunie. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul a demarat cu întârziere de aproximativ o săptămână. Specialiştii susţin că ploile abundente care au însoţit întreaga campanie de recoltare a cerealelor din acest an vor cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli.

loading...

Comments are closed.