Social

Ministerul Educației a luat decizia: Uniformele școlare NU vor fi obligatorii în Republica Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pregătirile pentru școală sunt în toi. Mulți părinți, însă, mai stau la dubii privind codul vestimentar al elevilor. Începând cu 2018, vor fi obligatorii uniformele șocalare, sau nu?

Opiniile față de subiectul introducerii uniformelor școlare în Moldova sunt diferite. Deși Nata Albot și alți reprezentanți ai Societății Civile susțineu inițiativa PDM de a introduce uniformele școlare, alte voci s-au împotrivit introducerii uniformei obligatorii în scoli. În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a adresat o circulară instituțiilor de învățământ prin care ține să menționeze faptul că acestea nu vor fi obligatorii, ajungând astfel la un compromis.

Andrei Bolocan, Graieste Internetu, emisiunea Lumina, Fedot, Bolocan, IA Mania, Nata festivaluri, K Lumea, Monica Babuc, uniforme scolare, PDM, Plahotniuc

Totuși, Consiliul de administrație, consiliul profesoral, consiliul elevilor și consiliul părinților pot decide în cadrul instituției sau la nivel de raion/municipiu dacă elevii trebuie să poarte o uniformă sau pot să adopte un cod vestimentar. De asemenea, în nici un caz, sub nici o formă, elevului fără uniformă nu i se va limita sau interzice accesul în instituția școlară.

Potrivit documentului (drepturilecopilului.md) strategiile de promovare a unui cod vestimentar școlar nu trebuie să includă proceduri de discriminare și de sancționare prin aplicarea diferitor forme de intimidare asupra elevului și familiei acestuia. Instituția de învățământ va promova exclusiv instrumente de educare și sensibilizare a elevului și părinților bazate pe respect, empatie, corectitudine și responsabilitate pentru asigurarea dreptului fiecărui copil la educație obligatorie și gratuită.

Amintim că luna trecută Guvernul Filip a luat hotărârea de a mări salariile profesorilor cu 8% începând cu 1 septembrie 2018.

loading...

Comments are closed.