Actual

Miniștri ai Austriei, Cehiei și Slovaciei: Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și respectul față de curajul Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepremierul Nicu Popescu a susținut o conferință de presă împreună cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Jan Lipavský, și ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Ivan Korčok, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, informează Oficial.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În debutul conferinței, Nicu Popescu a menționat că a discutat cu omologii săi despre principale domenii de cooperare, situația regională și aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană (UE).

„De asemenea, ne-am referit împreună cu miniștrii la criza umanitară care afectează întreaga noastră regiune. Am comunicat colegilor despre efortul pe care l-a depus Republica Moldova pentru a asigura siguranța refugiaților din Ucraina. Am explicat cum statul nostru se adaptează la noile necesități. Am reconfirmat atașamentul și aderența noastră la valorile și principiile europene. Evident că ținem la aceste valori, deoarece ele sunt ce sunt cea mai bună modalitate de a asigura bunăstarea țării noastre”, a declarat ministrul.

Totodată, Nicu Popescu a anunțat că, în aceste zile, Republica Moldova se pregătește să primească un chestionar din partea Comisiei Europene, iar răspunsul acestui chestionar va permite evaluarea gradului de compatibilitate cu standardele europene.

„Acesta este un pas important în procesul de integrare. Îmi exprim încrederea că apropierea și integrarea noastră în UE va avea o nouă dinamică în a doua jumătate a anului curent”, a subliniat ministrul de Externe.

La fel, oficialul a menționat că, săptămâna viitoare, la Berlin va avea loc Conferința de susținere a Republicii Moldova – inițiativă a Germaniei, Franței și României.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Jan Lipavský, a menționat că se află la Chișinău pentru a demonstra suportul în această situație complicată și pentru a spune că Moldova este o parte importantă a Europei.

„Cehia a oferit Moldovei asistență financiară și materială în valoare de 3,5 milioane de euro. Resurse suplimentare vor fi oferite în continuare. De asemenea, noi ne oferim sprijinul complet pentru ca Republica Moldova să devină membru al UE”, a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Ivan Korčok, și-a exprimat dorința de a consolida relațiile țărilor noastre în toate domeniile.

„Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și respectul față de curajul și angajamentul vostru în raport cu reformele. De asemenea, voi v-ați deschis casele pentru cei care fug de războiul din Ucraina, iar acest lucru nu va fi uitat în UE. Slovacia susține Moldova, iar eu voi putea să ofer astăzi o mică contribuție pentru un spital din Chișinău”, a declarat oficialul.

La rândul său, ministrul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, a menționat că vizita aceasta este un semnal foarte puternic în sprijinul Republicii Moldova.

„Dorim să lăudăm conducerea voastră și faptul cum reacționează cetățenii la situația din Ucraina. Noi vom oferi un pachet de asistență financiară și umanitară de 10 milioane de euro care va fi anunțată în cadrul Conferinței de la Berlin”, a punctat ministrul.

loading...

Comments are closed.