Alte știri

Miniștrii Apărării din țările NATO se reunesc la Bruxelles

Pinterest LinkedIn Tumblr

Miniștrii Apărării din cele 29 de țări membre ale NATO se întrunesc joi și vineri la Bruxelles pentru ultima reuniune la nivel ministerial înaintea summitului aliat din 11-12 iulie, o întrevedere ce urmează să se concentreze pe prioritățile enunțate recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum descurajarea și apărarea în raport cu Rusia, cooperarea cu Uniunea Europeană, mobilitatea militară și împărțirea echitabilă a responsabilităților. De asemenea, ministeriala Apărării este prima reuniune aliată care are loc în noul sediu al Alianței.

Reuniunea va avea loc și la o săptămână distanță după primul Consiliu NATO-Rusia din acest an, iar atenția cu privire la viitorul relațiilor cu Federația Rusă este așteptată a fi una ridicată. Mai mult, reuniunea miniștrilor Apărării va avea loc simultan cu lucrările summitului șefilor de stat din Formatul București 9, ce are loc vineri la Varșovia și va fi co-prezidat de inițiatorii acestuia, președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda. La Varșovia, liderii României, Poloniei și celorlalte țări din zonă sunt așteptați să discute căile de consolidare a prezenței aliate înaintate pe flancul estic al NATO, în contextul în care statele din regiune doresc intensificarea deciziilor luate la summitul aliat de la Varșovia din urmă cu doi ani când Rusia a fost recunoscută drept principalul risc la adresa NATO.

La ministeriala de la Bruxelles, secretarul american al Apărării, James Mattis, este așteptat să pună presiuni pe aliații europeni pentru ca NATO să desfășoare mai multe batalioane, nave militare și avioane pentru a descuraja potențialele agresiuni, au declarat diplomați euro-atlantici și americani pentru Reuters, într-o serie de măsuri pregătite pentru ca liderii NATO să le aprobe la summitul din iulie.

Planul, cunoscut sub numele de 30-30-30-30, ar necesita ca NATO să dispună de 30 de batalioane, 30 de escadrile de aviație și 30 de nave gata să fie desfășurate în termen de 30 de zile de la punerea în alertă.

loading...

Comments are closed.