Actual

Miniștrii au aprobat patru acorduri cu Guvernul Republicii Turcia, iar Dodon și Chicu pleacă la Ankara să le semneze

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței de astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat patru acorduri dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia, informează Telegraph.md

La propunerea ministrului Afacerilor Interne, miniștri au aprobat Acordul în domeniul formării şi instruirii personalului din organele de drept, care are drept scop cooperarea în domeniul formării personalului din organele de drept, în vederea colaborării Moldovei și Turciei în menținerea păcii, stabilității și securității în întreaga lume și, în special, pe teritoriul ambelor state semnatare.

Potrivit ministrului Voicu, încheierea acordului va consolida tradiționala cooperare modo-turcă, prin facilitarea schimbului de experiență și preluării bunelor practici în ceea ce privește formarea specialiștilor din organele de drept.

Al doilea Acord prezentat de ministrul Voicu este despre conversiunea şi recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, îndreptat spre îmbunătățirea și securitatea transportului rutier, precum și facilitării traficului rutier. Conform Acordului, titularul permisului de conducere, emis de către autoritatea uneia dintre părți care își stabilește reședința pe teritoriul celelaltei părți, va avea dreptul să-și convertească permisul fără a susține examene teoretice și practice.

Următorul Acord, aprobat astăzi, ține de instituirea reciprocă a centrelor culturale și activitatea acestora, prezentat de către ministrul Educației. Ministrul Popovici a menționat că obiectivul Acordului ține de necesitatea reglementării și facilitării, pe termen lung, a condițiilor și procedurilor deschiderii și activității Centrelor culturale pe teritoriul ambelor state.

Pe plan economic, a fost aprobat și Acordul privind transportul combinat de mărfuri, promovat în cadrul ședinței de către ministrul Economiei. Acest acord are scopul dezvoltării relațiilor de colaborare dintre Moldova și Turcia în domeniul transportului combinat de mărfuri, precum și ameliorarea și eficientizarea cadrului juridic în acest domeniu.

Potrivit ultimul Acord, dispozițiile acestuia cuprind transportul combinat internațional de mărfuri pe cale ferată, maritimă și/sau pe cale rutieră, efectuat de un vehicul înmatriculat pe teritoriul Moldovei sau al Turciei, între teritoriile statelor semnatare sau în tranzit prin teritoriul acestora.

Menționăm că Igor Dodon va întreprinde o vizită oficială în Turcia, împreună cu premierul Ion Chicu, în perioada 29-30 decembrie, la invitația lui Recep Erdogan. În cadrul întrevederilor oficiale vor fi semnate și acordurile aprobate astăzi de către Guvernul moldovean.

Potrivit președintelui țării, din componența delegației vor face parte și unii miniștri.

loading...

Comments are closed.