Alte știri

Ministrul Agriculturii, în vizită la Orhei pentru a evalua starea semănăturilor de toamnă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raionul Orhei, pentru a a evalua starea semănăturilor de toamnă, a observa cum se dezvoltă culturile cerealiere, în condițiile de secetă hidrologică pe întreg teritoriul țării.

În discuțiile cu managerul gospodăriei agricole vizitate, ministrul a fost informat că gospodăria a reușit să prelucreze pământul și să efectueze semănatul conform planurilor stabilite. În pofida faptului că a fost o perioadă îndelungate cu secetă, semințele pe majoritatea suprafeţelor au fost semănate în sol uscat, sunt unele porțiuni de semănături cu plante răsărite neuniform, dar la general semănăturile sunt într-o stare satisfăcătoare de dezvoltare.

”Mă bucur să văd că 90% din semănături sunt într-o stare bună și satisfăcătoare de dezvoltare. Totuși, nivelul de recoltă prognozat pentru anul 2020 în mare parte va fi dependent de condiţiile climaterice în perioada martie – iulie, când condiţiile meteo vor demonstra o influenţă accentuată asupra dezvoltării plantelor de grâu şi orz de toamnă.  În această perioadă este importantă și utilizarea raţională a îngrăşămintelor, erbicidelor şi insecto-fungicidelor, precum și termenii optimali de realizare a operaţiunilor tehnologice. Totodată, schimbările climatice ne impun să ne adaptăm prin noi procedee tehnologice de cultivare, dar și de restabilire a sistemelor de irigare din țară”, a subliniat ministrul Ion Perju, în discuția cu producătorul agricol.

Totodată, ministrul a menționat că toamna trecută, în țară, semănatul culturilor de toamnă s-a desfăşurat pe o suprafaţă de circa 389,5 mii ha: grâu de toamnă – circa 320 mii ha; orz de toamnă – 46,5 mii ha; rapiţă de toamnă – 23 mii ha.

La final ministrul a precizat că va merge în mai multe raioane pentru a evalua starea semănăturilor de toamnă.

Citește și: Ministrul Agriculturii, în vizită la Combinatul de Panificaţie „Franzeluţa”

loading...

Comments are closed.