Ministrul de Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi bilaterale la Vilnius

 

În marja summit-ului NATO de la Vilnius, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi bilaterale cu omologi și oficiali prezenți la eveniment printre care: Mircea Geoană (SG adjunct NATO), Annalena Baerbock (Germania), Catherine Colonna (Franța), Tanja Fajon (Slovenia), Elina Valtonen (Finlanda), George Gerapetritis (Grecia), Margus Tsahkna (Estonia), Luminița Odobescu (România), Péter Szijjártó (Ungaria), Tobias Billström (Suedia), Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Islanda), Antony Blinken (SUA), James Cleverly (Regatul Unit), Ilia Darchiashvili (Georgia), precum și cu Președinta German Marshall Fund, Heather Conley și un grup de senatori americani.

Oficialii au discutat despre securitatea regională și modalitățile de aprofundare a relației noastre de parteneriat cu NATO și statele membre pentru fortificarea capacităților de apărare a țării noastre. Ministrul Nicu Popescu a vorbit și despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre progresele semnificative pe care le-am realizat în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană.

„Am apreciat noile contribuții ale statelor membre NATO în cadrul Inițiativei pentru Construirea Capacităților de Apărare. Țara noastră este pe deplin angajată să-și consolideze parteneriatele inte rnaționale cu acele țări și organizații care lucrează împreună pentru a readuce pacea în Europa, și pentru a ancora mai ferm ca niciodată Moldova in familia de state europene.

Am salutat declarația finală a statelor membre prin care acestea recunosc progresul nostru în promovarea reformelor și normelor democratice și sprijină procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. La fel, aliații NATO au declarat că vor intensifica sprijinul politic și practic pentru țara noastră, în scopul creșterii rezilienței și securității.

Un alt subiect discutat a fost pregătirea pentru conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova care a fost creată la inițiativa Franței, Germaniei și a României, următoare ediție urmând să fie găzduita la Chișinău în luna octombrie a acestui an. Am vorbit și despre mai multe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri, printre care recunoașterea permiselor de conducere și acordurile sociale.” – a conchis oficialul moldovean.

Total
0
Shares
Total
0
Share