Ministrul de externe al Vaticanului efectuează pentru prima dată o vizită în Vietnam

 

Ministrul de externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, a început marţi o vizită de şase zile în Vietnam, o premieră în relaţiile bilaterale, scrie Agerpres.ro

Agenţia apreciază că ar putea urma şi alte vizite la nivel înalt în acest stat comunist, unde ar putea ajunge inclusiv papa Francisc, care urmează, potrivit Vaticanului, să călătorească în Indonezia. Deşi nu s-a anunţat calendarul deplasării suveranului pontif, diplomaţii consideră că dacă îi va permite starea de sănătate acesta ar putea combina vizite în mai multe ţări din sud-estul Asiei, inclusiv Vietnamul.

Ministerul de Externe de la Hanoi a comunicat că reprezentantul diplomatic al Sfântului Scaun se va întâlni cu omologul său vietnamez Bui Thanh Son ceva mai târziu în cursul după-amiezii de marţi.

Agenţia vietnameză de presă a transmis că Gallagher va fi primit şi de premierul Pham Mihn Chinh şi va oficia liturghii în catedrale din capitală, din Hue – în centru Vietnamului – şi în Ho Chi Minh, metropola şi centrul de afaceri din sud.

Circa şapte milioane din cei 100 de milioane de vietnamezi sunt catolici, conform estimărilor guvernului, comunitatea respectivă fiind astfel una din cele mai mari din estul Asiei.

Relaţiile dintre Vatican şi Vietnam s-au întrerupt după ce Partidul Comunist a preluat controlul în statul reunificat după 1975, când s-a încheiat războiul din Vietnam. În perioada respectivă, autorităţile vietnameze au considerat Biserica Catolică prea apropiată istoric de Franţa, fosta putere colonială.

Guvernul de la Hanoi restricţionează într-o anumită măsură activităţile catolice, inclusiv numărul de parohii, arată agenţia de presă catolică independentă UCA, specializată în Asia.

În iulie anul trecut, cu ocazia unei vizite la Vatican a preşedintelui Vietnamului, Vo Van Thuong, acesta a convenit cu papa Francisc să îl accepte pe arhiepiscopul Marek Zalewski ca reprezentant papal rezident la Hanoi – de asemenea, observă Reuters, un pas fără precedent, care a fost pregătit timp de mai mulţi ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share