Ministrul de Externe francez, Catherine Colonna: Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de ajutor pentru a depăși consecințele războiului

Timp de un an, Republica Moldova a reușit să înregistreze rezultate impresionante, asigurându-și resurse alternative pentru gazul rusesc, dar războiul Rusiei în Ucraina continuă, astfel că asistența internațională este necesară acum mai mult decât niciodată pentru a ajuta Moldova să depășească consecințele războiului.

Sunt declarațiile ministrului de Externe din Franța, Catherine Colonna, făcute astăzi, la Chișinău la cea de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Șefa diplomației franceze a anunțat un ajutor de 300 de milioane de euro pentru Moldova, prin finanțarea proiectelor prin UNCHR și UNICEF.

Totodată, Agenția Franceză pentru Dezvoltare își va intensifica activitatea în Republica Moldova pentru a moderniza sectorul energetic, fiind oferit un suport de 40 de milioane de euro.

În plus, Agenția Franceză de Dezvoltare va lansa un proiect care se va concentra pe gestionarea resurselor naturale pentru a combate schimbările climatice. În următorii trei ani, se așteaptă investiții totale de 200 de milioane de euro în acest sens.

„După succesul istoric al Summit-ului din iunie, Moldova e la înălțimea actualelor provocări. Germania, Franța și România au decis să creeze Platforma de Sprijin pentru Moldova în 2022 și obiectivul a fost să oferim asistență de urgență pentru ca Moldova să depășească consecințele războiului lansat de Rusia asupra Ucrainei. Apoi am avut ședințe la București, Berlin, Paris și de atunci Moldova a primit suport. Această platformă este un simbol de solidaritate și suport pentru Moldova. Acest suport a venit în mai multe forme: granturi, finanțări, asistență tehnicăp pentru a depăși criza energetică, suport pentru a stabiliza economia și pentru a menține serviciile sociale. Situația a evoluat considerabil de când ne-am întâlnit acum un an la Paris. Și atunci era o situație dificilă, dar Moldova a înregistrat rezultate impresionante și a reușit să-și asigure surse de energie”, a declarat Catherine Colonna.

Șefa diplomației franceze a adăugat că războiul Rusiei continuă, iar Moldova are în continuare nevoie de ajutorul partenerilor internaționali.

Total
0
Shares
Total
0
Share