Ministrul Economiei al Finlandei a demisionat după numai 10 zile de mandat, în urma unor declarații referitoare la naziști

Ministrul finlandez al Economiei, Vilhelm Junnila, a demisionat după numai zece zile de mandat în urma unor declarații făcute anterior legate de naziști, din timpul campaniei sale electorale, potrivit The Guardian.

“Pentru continuarea guvernului și pentru reputația Finlandei, văd că îmi este imposibil să continui în calitate de ministru într-un mod mulțumitor”, a declarat Vilhelm Junnila într-un comunicat, notează stiriletvr.ro.

Junnila este membru al partidului de extremă-dreapta Finns, parte a unei coaliții de dreapta care a preluat funcția la 20 iunie, după alegerile din aprilie.

El a trecut cu bine de un vot de neîncredere împotriva sa miercuri în parlament, convocat de opoziție, care l-a acuzat că a făcut în mod repetat referiri la naziști.

În timpul campaniei sale electorale, televiziunea publică YLE a declarat că Junnila l-a felicitat pe colegul său de partid pentru numărul său de candidat, 88. Acesta este un simbol neo-nazist familiar, folosit în locul salutului “Heil Hitler”, care face referire la liderul nazist Adolf Hitler. Liga Anti-Defăimare îl numește “unul dintre cele mai comune simboluri ale supremației albilor”.

“În primul rând, felicitări pentru numărul excelent de candidați. Știu că este o carte câștigătoare. Evident, acest ’88’ se referă la două litere H despre care nu vom spune mai multe”, a declarat Junnila în discursul său din cadrul unui eveniment de campanie din 10 martie, potrivit YLE.

Junnila și-a cerut scuze pentru alegerea cuvintelor sale, spunând că a fost o glumă de prost gust.

Total
0
Shares
Total
0
Share