Ministrul Energiei anunță că familiile din patru blocuri din Chișinău vor plăti mai puțin pentru căldură

Familiile din patru blocuri din Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură, după schimbarea sistemului de distribuție a agentului termic pe unul mai eficient energetic. Punctele termice individuale nou instalate permit transferul energiei termice din sistemul centralizat orășenesc în sistemul intern al clădirii, cu pierderi minime de căldură. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlicov, scrie IPN

Agentul termic va fi încălzit centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare apartament. În plus, PTI va asigura prepararea apei calde menajere.

Lucrările, în sumă de peste un milion de euro, au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul unui program mai amplu – „Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD Moldova. Blocurile au fost selectate prin concurs deschis, iar locatarii au contribuit cu 20% din valoarea investiției.

Unul din blocurile beneficiare este situat pe strada Bulgară din municipiul Chișinău. „Cu trei ani în urmă, când am preluat gestionarea blocului, nici nu visam că poate exista finanțare de la UE pentru astfel de lucrări. Procesul a fost cu mult mai ușor decât ne-am gândit și a inclus lucrările în interiorul apartamentelor, instalarea țevilor și radiatoarelor. Chiar și o parte dintre locatarii care se încălzeau cu centrale autonome pe gaz au trecut înapoi la sistemul centralizat. Acum, toți locatarii au apă caldă menajeră la robinet, care lipsea de 30 de ani”, spune administratoarea blocului, Ludmila Rotaru.

Ministerul Energiei pregătește un program investițional masiv în reabilitarea termică a clădirilor, care va reduce pierderile și, respectiv, facturile la energie pentru populație.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share