Economic

Ministrul Finanțelor nu susține solicitarea agricultorilor de a reduce accizele la motorină

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul nu poate reduce accizele sau TVA, așa cum solicită agricultorii, pentru că aceasta automat ar însemna reducerea cheltuielilor pentru alte programe prevăzute în buget. Despre aceasta a vorbit, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

În Republica Moldova astfel de regulator al prețurilor ar fi inutil, fiindcă el ar da o reducere de 1,5-2 lei, de exemplu, dar prețurile oricum continuă să crească, ele cresc și cresc. Pe de altă parte, aceste venituri care vin poți să le targhetezi cu adevărat pentru acei care au nevoie și suferă cel mai mult. Atunci când faci această generalizare de diminuare a accizelor sau a TVA și acei oameni care își permit să consume la prețul pieței, tot sunt beneficiarii acestor reduceri. De asemenea, sunt sectoare economice care deja au încorporat o pare în prețuri sau continuă să-l încorporeze în prețuri. În așa mod, se adaptează la competiția normală. În Republica Moldova, practic toate veniturile din care noi dăm compensații, programele de cheltuieli pe educație, sănătate, toate programele practic sunt pe impozitele cetățenilor. Dacă toată lumea cere să diminuăm impozitele, imediat, în același moment, trebuie să vină să spună care program trebuie să-l tăiem. Asta este o problemă fundamentală a viziunii multor experți și cetățeni care văd doar o parte”, a declarat ministrul Finanțelor.

Agricultorii au solicitat de la stat compensarea accizelor la procurarea motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor agricole de primăvară și reducerea costurilor cu 50% a îngrășămintelor și semințelor. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că Guvernul va elabora un mecanism de compensare.

Deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli.

loading...

Comments are closed.