Ministrul Finanțelor vine cu detalii privind ajutoarele sociale și susținerea mediului de afaceri în perioada stării de urgență

Ministrul Finanțelor, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, a venit cu detalii vizavi de ajutoarele sociale pe care urmează să le ofere autoritățile centrale populației, în perioada stării de urgență, dar și măsurile prin care va fi susținut mediul de afaceri, inclusiv micii întreprinzători.

Ministrul Finanțelor a punctat măsurile concrete prevăzute în proiectul de lege pentru care Gvernul și-a asumat răspunderea.

Pe dimensiunea socială, în afară de majorarea ajutorului de șomaj de 2.775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, s-a decis ca această indemnizație să fie oferită și cetățenilor care revin acasă din diasporă, exceptând anumite reguli. Astfel, cetățenii care nu dețin stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale ale RM sau nu dețin toate actele necesare pentru a avea dreptul la ajutor de șomaj vor putea beneficia de această indemnizație.

Totodată, pentru perioada stării de urgență, Guvernul a majorat indemnizația de ajutor social, prin mărirea venitului lunar minim garantat minim, de la 1.107 lei la 1.300 de lei lunar.

Altă inițiativă ține de majorarea ajutorului alocat pentru fiecare copil, de la 50% din venitul minim garantat până la 75%. Astfel, pentru copiii care beneficiază de această susținere socială din partea bugetului, suma alocată va crește de la 553 lei lunar la 975 lei.

Cele două acțiuni vor necesita circa 200 de milioane de lei suplimentar la Bugetul de Stat.

Citește și: Din 1 iulie Moldova va cumpăra gaze naturale la un preț și mai mic

Total
0
Shares
 
Total
0
Share