Ministrul Finațelor din Guvernul Maiei Sandu a REFUZAT invitația Premierului Chicu. Despre ce este vorba

Natalia Gavriliță, Natalia Gavriliță a refuzat invitația lui Chicu, Ion Chicu, Ministerul Finanțelor

Natalia Gavrilița, ministrul Finanțelor din guvernul condus de șefa ei de partid, Maia Sandu, a refuzat invitația Premierului Chicu de a participa la  ședința publică a Colegiului lărgit al Ministerului Finanțelor (MF), prima din 2020.

Premierul a scris despre acest eveniment și pe pagina sa oficială de Facebook. Ion Chicu spunea că la ședințele lărgite ale Colegiilor ministerelor dorea să discute cu toți miniștrii din guvernele Filip și Sandu, despre realizările și eșecurile anului 2019.

“Pentru ședința de mâine de la Ministerul Finanțelor a fost expediată invitație pentru Dna Natalia Gavrilița, ex- ministru în guvernul Sandu. Bineînțeles, voi participa și eu la ședință mâine, dar și la toate celelalte Colegii, conform graficului de mai jos.”, se spunea în mesajul Premierului.

La ședința de astăzi au participat Premierul, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, miniștrii Anatol Usatîi și Ion Perju, mai mulți secretari de stat și șefii Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, IP „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, Inspecția Financiară, Agenției Achiziții Publice, IP „Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării”. Natalia Gavriliță nu a dat curs invitației.

După audierea rapoartelor, Ion Chicu a declarat:

„Sunt bucuros să particip la ședința Colegiului. Am vrut să ajung la ședința de totalizare a anului 2019. Un an în care am trecut prin 2 campanii electorale și crize politice. Raportul arată că, în pofida circumstanțelor, veniturile au crescut cu 15 miliarde de lei. Anul 2019 a arătat că economia națională are potențial bun să genereze resurse pentru finanțarea necesităților țării și oamenilor.”

Premierul a mulțumit echipei MF pentru munca dedicată și a solicitat viceprim-ministrului Pușcuța să prezinte informația actuală despre încasările în Ianuarie 2020. Dl. Pușcuța a informat că in Ianuarie 2020 au fost colectate cu 565 milioane lei (15%) mai mult decât în Ianuarie 2019 și în conturile tuturor instituțiilor publice pe data de 30 Ianuarie 2020 erau 4.622 milioane lei disponibile.

Ion Chicu a menționat că la 31 decembrie 2019 ponderea datoriei publice în PIB a scăzut cu 1.9%, comparativ cu 31 decembrie 2018.

Șeful Executivului a cerut ca până la 1 Iunie 2020 toate achizițiile publice să fie realizate numai de la companiile care au aplicat E-factura. În contextul creării condițiilor de atragere a oamenilor plecați în afara RM, dl. Chicu a menționat importanța extinderii programului „Prima Casă” și mecanismelor de subvenționare a locurilor de muncă și a precizat că RM trebuie să înceteze să mai fie donator de forță de muncă calitativă și eficientă.

Prim-ministrul s-a referit la eficiența redusă a managementului intreprinderilor de stat și a societăților pe acțiuni cu capital de stat și a îndemnat echipa MF să determine creșterea eficienței manageriale.

Citește și: Premierul Chicu reiterează: “Nu există subiecte care ar afecta relațiile de colaborare dintre Republica Moldova și România”

Total
0
Shares
Total
0
Share