Ministrul Ion Perju a vizitat stația de captare și pompare a apei de la Vadul lui Vodă

 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a vizitat stația de captare și pompare a apei de la Vadul lui Vodă, cu scopul de a observa cum funcționează stația și care este nivelul apei Nistrului.

„În condițiile în care pe întreg teritoriul țării se înregistrează secetă hidrologică, vreau să văd dacă stația activează în regim normal, care este nivelul apei Nistrului și dacă alimentarea cu apă a  Chișinăului este în pericol”, a precizat ministrul, în cadrul discuției cu administrația stației și reprezentanții Apele Moldovei.

În context, administrația stației a organizat o vizită de informare pe teritoriu, arătând cum funcționează pompele, unde are loc captarea, nivelul apei în bazinul de captare, precum și au vorbit despre necesitățile de îmbunătățire a situației și acțiunile prioritare necesare.

După vizita în interiorul stației și observarea nivelului apei, inclusiv, dialogul avut cu administrația, ministrul a constatat: „Am observat că în prezent, stația activează în regim normal, nivelul apei este de 9,5 metri,  alimentarea cu apă a  Chișinăului este în afara oricărui pericol. Ideal ar fi ca nivelul apei să fie de la 10 metri și mai mult, astfel, cheltuielile energetice pentru stație ar fi mult mai mici. În acest sens, sunt necesare acțiuni de curățare a bazinului de captare, schimbarea pompelor ineficiente energetic și renovarea în întregime a stației, ce a fost dată în folosință în perioada anilor ’70”.

La final oficialii au discutat despre o potențială soluție de ridicare a nivelului apei, prin captare cu baraj, în cadrul unui proiect, în valoare totală de circa 7 mln de lei.

Citește și: Inspectoratul General de Carabinieri a sistat temporar audiența cetățenilor

Total
0
Shares
Total
0
Share