Ministrul Justiției, despre crearea blocului ”Ș.O.R”: ”Trebuie de examinat foarte serios”

Autoritățile vor monitoriza circumstanțele creării Blocului ”Ș.O.R.” Cel puțin aceasta rezultă din declarațiile ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit lui Mihailov-Moraru, dacă în procesul formării blocului anunțat de Ilan Șor, vor fi atestate încercări de transfer al imaginii fostului partid ”ȘOR”, autoritățile vor lua măsurile corespunzătoare.

Totodată, ministrul a amintit că odată cu decizia Curții Constituționale despre neconstituționalitatea partidului lui Șor, automat sunt radiate și atributele sale, cum ar fi denumirea sau logo-ul. Astfel că, în cazul înregistrării noului bloc, Comisia Electorală Centrală și Agenția Servicii Publice va trebui să analizeze atent orice solicitare.

„În primul rând trebuie de examinat foarte serios din punct de vedere al respectării cerințelor. Este una când ești partid politic și este altceva când ești bloc electoral. CEC este cea care verifică condițiile de înregistrare a unui potențial concurent electoral. Altceva e când e vorba de înregistrarea unui partid politic care se face de către ASP, la fel, conform anumitor cerințe. Cert este una, bloc sau partid, autoritățile vor analiza minuțios sub aspectul dacă aceste formațiuni respectă cerințele”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Amintim că Ilan Șor a anunțat că a semnat un acord comun cu două formațiuni politice – Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul Moldovenesc „Ai noștri”, care au aderat la blocul nou format – „Șansă Obligații și Responsabilități”.

Politicianul a menționat că din noul bloc vor face parte cel puțin zece formațiuni.

Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

Decizia CC a creat un precedent, în premieră pentru Republica Moldova, când un partid politic este scos în afara legii.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share